Inici 9 Empresarials 9 FEFAC 9 Acció de FEFAC en torn els establiments que fan un ús indegut de la simbologia pròpia de la farmàcia

Acció de FEFAC en torn els establiments que fan un ús indegut de la simbologia pròpia de la farmàcia

14 jul., 2015 | FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

Us informem sobre una acció que estem duent a terme des de FEFAC que té com a objectiu la defensa del canal farmàcia i dels consumidors. També volem demanar-te la teva implicació.

La iniciativa parteix de l’augment de l’ús, per part d’establiments que ofereixen productes o serveis ‘parasanitaris’, de la paraula ‘farmàcia’ o els prefixos o sufixos ‘farma’ i ‘pharma’ i simbologia que es relaciona tradicionalment amb l’oficina de farmàcia, sobretot la creu.

Es considera que existeix el risc que la utilització d’aquests elements provoqui confusió entre la població, que pot caure en l’error d’identificar-los amb els productes i serveis propis de les oficines de farmàcia. Amb l’objectiu d’evitar tant l’apropiació dels símbols farmacèutics com la confusió entre els usuaris (com en el seu moment l’ús de ‘bio’), des de FEFAC s’estan desenvolupant les següents accions:

  • Es va adreçar a l’Agència Catalana del Consum un escrit per informar sobre aquests fets, aportant-hi les següents imatges fictícies, i per sol·licitar un pronunciament per part seva.

  • A la seva resposta s’argumenta que “la denominació de ‘parafarmàcia’, tot i ser lícita, ha de ser utilitzada de manera que no indueixi a error a les persones consumidores respecte al tipus d’establiment i els productes que es comercialitzen”.

Així mateix, a la resposta s’indica que les pràctiques comercials deslleials amb els consumidors, regulades a la Llei 3/1991, de 10 de gener de competència deslleial, constitueixen també infraccions en matèria de consum i estan sotmeses, per tant, al règim sancionador previst en la normativa de consum. Així, en l’article 331-3 de la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya, s’estableix que “és infracció en matèria de transaccions comercials i condicions tècniques de venda i en matèria de preus el fet de realitzar pràctiques comercials deslleials per acció o per omissió que provoquin o puguin provocar a la persona consumidora un comportament econòmic que d’una altra manera no hauria tingut”.

Per tant, segons conclou l’Agència Catalana de Consum en el seu escrit, “models d’anuncis de ‘parafarmàcia’, tal com es presenten, podrien induir a error a les persones consumidores respecte el tipus d’establiment i constituir una infracció en matèria de consum”.

  • Amb la informació disponible, FEFAC va elaborar un informe sobre els aspectes legals de la qüestió (s’adjunta) en el qual es recull que l’apropiació indeguda dels elements visuals que identifiquen les oficines de farmàcia pot ser sancionada amb una multa d’entre 10.000 i 100.000 euros, essent l’Administració competent a tal efecte la Generalitat de Catalunya.
  • Així mateix, la Federació Empresarial està preparant una denúncia que presentarà davant l’Autoritat Catalana de la Competència, amb l’objectiu que s’investiguin possibles casos de sanció.
  • D’altra banda, membres de la Junta Directiva de FEFAC s’han reunit amb el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, i amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Alfons Conesa, per treballar en torn els possibles casos de competència deslleial. Durant la reunió, es va informar a FEFAC que, des de la Generalitat, es desenvoluparà una campanya d’inspecció a través de la qual una trentena de professionals investigaran sobre aquests possibles casos de competència deslleial.
  • Per tal de continuar actuant en aquesta línia, us demanem que, si detecteu algun possible cas d’ús indegut del mot ‘farmàcia’ o dels prefixos/sufixos ‘farma’ o ‘pharma’ que puguin constituir competència deslleial, ens ho comuniqueu, aportant la seva ubicació i, si és possible, una fotografia. Ens ho heu de fer arribar per correu electrònic al fefac@fefac.cat.

Un dels objectius de FEFAC és la defensa dels legítims interessos de les oficines de farmàcia en tots els àmbits possibles, i el prestigi que aquestes s’han guanyat dia a dia amb la seva professional, respecte i servei al ciutadà, és un actiu intangible que cal defensar amb tota la força possible.

És legal que es puguin vendre els articles de parafarmàcia en altres establiments fora del canal farmàcia, però no és lícit utilitzar el nom i els símbols propis de les oficines de farmàcia per a altres activitats.

5 Comments
  1. Molt, molt i molt bé !!!  Haurien de defensar sempre tots la nostra feina com el bé més preuat i vetllar perquè la paraula 'Farmàcia' no estigui on no ha d'estar. 

    Us agraeixo la iniciativa. 

     

  2. Una iniciativa fantàstica,que seria convenient extendre a altres camps que ja tenim legislats i que no defensem el suficient, com per exemple els medicaments veterinaris.

  3. Felicidades por la iniciativa!! 

  4. Gràcies per aquesta iniciativa.

  5. Hola a tots

    Aquesta inicitiva, com ja us hem explicat, compta amb el coneixement i suport de Comerç, però, perquè sigui realment ùtil i no un foc d'encenalls, és IMPRESCINDIBLE LA COL.LABORACIÓ DE TOTS, amb la implicació en la comunicació de les anomalies que detecteu.

    Respecte el tema veterinari, és quelcom que reprendrem al setembre.