Inici 9 Empresarials 9 FEFAC 9 Catalunya s’incorpora a la interoperabilitat de la història clínica electrònica del SNS

Catalunya s’incorpora a la interoperabilitat de la història clínica electrònica del SNS

8 gen., 2019 | FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Política sanitària, Sanitària

El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha activat la possibilitat que els informes interoperables dels catalans puguin consultar-se en la resta del Sistema Nacional de Salut (SNS) i està previst que en els pròxims mesos els metges catalans puguin igualment accedir als informes de les persones d’altres comunitats autònomes.

Amb l’activació de serveis d’emissió a Catalunya, s’assoleix una fita important per a completar el mapa d’implantació d’aquest servei. S’incrementa de forma substancial l’accessibilitat d’informació clínica electrònica interoperable per a 7.890.000 persones, la qual cosa suposa un total de 42.809.000 persones en el total del SNS, i permet aconseguir una cobertura en història clínica interoperable del 94,64% sobre la població atesa pel SNS.

L’objectiu és millorar l’atenció als ciutadans quan demanen assistència sanitària en els seus desplaçaments geogràfics, garantint l’accés a una sèrie de conjunts de dades clíniques del pacient, generats en qualsevol servei autonòmic de salut.

Els conjunts de dades formen part de determinats informes emesos per atenció primària, especialistes, serveis d’urgències, altes hospitalàries, infermeria, laboratori, proves d’imatge i altres proves diagnòstiques.

Existeix un informe d’especial interès per a ciutadans i professionals: la Història Clínica Resumida, que suposa un extracte, generat en el moment en el qual se sol·licita, de les dades de la història clínica del pacient més rellevants davant una necessitat d’assistència sanitària.

Els documents disponibles de cada pacient depenen dels contactes que hagi tingut amb el sistema sanitari i d’altra banda, que la comunitat autònoma respectiva els hagi normalitzat i posat a disposició.

Aquest sistema és un element de cohesió del SNS que contribueix a la millora de la qualitat de l’atenció sanitària, la seguretat clínica i la continuïtat assistencial. Els professionals sanitaris autoritzats poden accedir als mateixos sempre que disposin d’un mitjà segur d’identificació digital.

Els ciutadans també poden accedir a les seves dades clíniques mitjançant un sistema d’identificació digital i, a més, poden conèixer des de quins centres i serveis s’ha accedit a la seva informació personal de salut, restringir de forma selectiva l’accés a documents i reclamar en cas que considerin injustificat un accés.

El projecte es troba connectat amb les successives iniciatives de la UE per a la comunicació d’informació clínica entre els Estats membres. El Ministeri s’ha compromès juntament amb 14 comunitats autònomes a proveir el servei d’intercanvi d’Històries Clíniques Resumides a escala europea l’any 2020.

0 Comments