Inici 9 General 9 Catalunya té una taxa de temporalitat inferior a la del conjunt de l’estat

Catalunya té una taxa de temporalitat inferior a la del conjunt de l’estat

24 abr., 2018 | General, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Laboral

A Catalunya hi havia l'any 2017 una xifra de 2,75 milions d’assalariats amb contracte indefinit i 593.000 assalariats amb contracte temporal. A la resta de l’estat les xifres eren de 12,97 milions i 3,6 milions respectivament. Aquestes són dades presentades per PIMEC en el context de la jornada “La temporalitat laboral en el punt de mira”, celebrada el dia 6 de març de 2018 a l’Auditori PIMEC de Barcelona.

Les dades posen en relleu que a Espanya es dóna una alta taxa de temporalitat contractual (el 2008 era del doble) i que en els anys de crisi econòmica s’ha reduït la distància. Tot i això, Espanya té la taxa més alta d’Europa després de Polònia.

Els joves, els principals afectats

Els joves són els principals afectats per la temporalitat: actualment la taxa de temporalitat afecta el 73% de les persones entre 15 i 24 anys, 20 punts percentuals per sobre de la Unió Europea. A més, el 90% dels contractes són involuntaris, per la qual cosa no podem assignar l’alta temporalitat al fet que les persones optin per aquest tipus de contracte per compaginar la feina amb altres tasques o estudis.

Duració dels contractes

Globalment, actualment a Espanya un 26% dels contractes duren menys d’una setmana i un 40%, menys d’un mes. La temporalitat va molt aparellada amb la qualificació. Un 62% dels contractes de menys d’una setmana es formalitzen amb persones amb un nivell educatiu baix, segons el professor Marcel Jansen, de la Universitat Autònoma de Madrid i investigador del Fedea).

“Trampa de temporalitat”

Segons aquest expert, els contractes temporals poden jugar un paper útil en la inserció laboral, sobretot en el cas dels joves sense experiència. Ara bé, més que una oportunitat per a la joventut, el professor parla de la “trampa de la temporalitat”, en el sentit que l’auge dels contractes de curta durada ha afectat negativament l’accés als contractes indefinits. Els joves signen molts més contractes que en època econòmicament expansiva i triguen molts més mesos abans no aconsegueixen el seu primer contracte indefinit.

FONT: Informes PIMEC. Número 2/2018 i Número 3/2018

0 Comments