Inici 9 Accions legals 9 FEFAC actua davant les pràctiques irregulars en la dispensació de medicaments fora de la farmàcia

FEFAC actua davant les pràctiques irregulars en la dispensació de medicaments fora de la farmàcia

10 oct., 2016 | Accions legals, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, FEFAC Actua

Una de les missions estratègiques de FEFAC es centra en la defensa i promoció de l’oficina de farmàcia com a punt sanitari on la població troba un servei professional que ofereix garanties de qualitat i seguretat, amb l’objectiu de preservar i promoure la salut dels ciutadans. Dins d’aquesta línia, la Federació està alerta a possibles irregularitats d’empreses que consideren el medicament exclusivament com un objecte de negoci, prescindint de las garanties per a la població que la farmàcia aporta, en ésser l’únic punt regulat i autoritzat per a la dispensació de medicaments i el farmacèutic titular el responsable màxim, a tots els nivells, de que la salut sigui el valor a preservar, per damunt de qualsevol altre.

En conseqüència, una de les línies de treball d’aquesta Federació empresarial està relacionada amb les bones pràctiques i la legalitat en la distribució i venda de medicaments, actuant en cas de detectar alguna irregularitat en aquest àmbit i posant-ho  en coneixement de les autoritats amb la denúncia pertinent. En els darrers mesos, des de FEFAC s’han denunciat diversos casos de vulneració de la normativa que regula la dispensació de fàrmacs, obtenint resultats.

Col·laboració dels socis

La Federació informa dels casos denunciats a través del seu web (www.fefac.cat). En la detecció d’aquests tipus d’activitats, els titulars de farmàcia tenen un paper destacat i, per aquest motiu, FEFAC anima als seus socis a que col·laborin en la comunicació d’aquestes pràctiques (essent posteriorment la Federació qui apareix com a denunciant), doncs d’aquesta manera estaran contribuint a garantir que els medicaments arriben als pacients en condicions òptimes.

Pàgines web que venen medicaments

A través de les webs dokteronline.com/es i es.treated.com, els usuaris poden comprar medicaments de prescripció, incomplint el que estableix el Reial Decret 870/2013 que regula la venda a distància de medicaments. FEFAC ha traslladat aquests fets al Departament de Salut, per tal que exerceixi les seves facultats d’inspecció i control i, si s’escau, sancionadora.

Des del Servei d'Ordenació i Qualitat Farmacèutiques han informat a l’empresarial que, un cop revisats aquests webs, han constatat que es posen a la venda fàrmacs de prescripció i sense, i que col·laboren amb farmàcies ubicades a diverses localitats d’Europa. També confirmen que es tracta de llocs registrats a Honk Kong i Regne Unit, i que els servidors també estan fora de Catalunya.

Per tant, donat que aquests fets vulneren la legislació, des del Departament de Salut han traslladat les denúncies de FEFAC al Departament d’Inspecció i Control de Medicaments de l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (Aemps), per tal que “iniciïn les actuacions oportunes”.

Descomptes en medicaments i entrega a domicili

L’actuació de FEFAC en relació a l’assegurança BLUA, de Sanitas, va obtenir resultats. Tal com es descrivia en el web del servei, aquest no s’ajustava a la legislació vigent, doncs oferia un descompte en els medicaments i anunciava que portaven la medicació a casa del pacient. Des de l’asseguradora es va argumentar que no es tractava un descompte, sinó que retornaven el 50% de la despesa de l’assegurat en fàrmacs. Sobre l’entrega a domicili, van puntualitzar que només es produïa en pacients que no es poden desplaçar per la seva malaltia.

Tot i així, Sanitas va canviar la publicitat, mentre que el Servei d’Inspecció Sanitària del Departament de Salut va comunicar a FEFAC que es posarien en contacte amb l’asseguradora per tal que la publicitat no induís a error i s’ajustessin a la legalitat.

La creu de Sephora

Una altra acció que ha tingut conseqüències és la relativa a Sephora, que utilitza en els seus establiments la creu de malta verda. Segons la denúncia presentada a l’Agència Catalana del Consum, la utilització d’aquesta creu pot induir a confusió als consumidors, que poden entendre que es dispensen medicaments.

Des de l’Agència van informar a FEFAC de la seva decisió d’incoar diligències d’inspecció per l’obertura i, si s’escau, un expedient sancionador a l’empresa Sephora Cosmeticos España.

Wallapop

Una pràctica il·legal detectada per FEFAC és la venda de medicaments entre particulars a la plataforma digital Wallapop. L’empresarial va col·laborar amb la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut per detectar fàrmacs en aquesta aplicació, i els Mossos d’Esquadra van intervenir-hi per un possible delicte de tràfic de medicaments.

Aquesta acció, a la qual també es van sumar les organitzacions col·legials, va comportar que l’Agència Espanyola del Medicament contactés amb els responsables de Wallapop per demanar mesures que evitessin la presència de fàrmacs a l’aplicació per a la seva venda.

Expenedor de fàrmacs al centre de salut

Més enllà del món virtual, es va denunciar l’existència d’una màquina expenedora (o de vending) al CAP Sant Llàtzer de Terrassa, que contenia medicaments. El Servei d’Inspecció de Farmàcia de la Direcció General d’Ordenació Professional i Regulació Sanitària, després de comprovar els fets, va comunicar al director del CAP que aquests no s’ajusten a la legalitat.

Així mateix, des del mateix Servei es va informar a FEFAC que es van demanar mesures correctores a la societat propietària de la màquina per tal que es doni fidel compliment a la legislació vigent i a la prohibició de dispensar medicaments fora dels llocs autoritzats.

0 Comments