Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Infermeria demana a Sanitat que freni “l’afany privatitzador” de la farmàcia comunitària  
 

 Si no has rebut aquesta notícia per e-mail recorda que has de donar el teu consentiment. Utilitza el següent botó Dona el teu consentiment  per fer-ho ara.

 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL
  • Categories: General | Sanitària | Professió
  • Etiquetes: sanitat | Salut | competències | farmàcia assistencial | farmacèutic | metge | pacient | infermer | SATSE
  • Data de publicació: 27/07/2018 12:17:15
 
 

Els presidents del Consell General d’Infermeria, Florentino Pérez, i el Sindicat d’Infermeria, SATSE, Manuel Cascos, s’han dirigit per escrit a la ministra de Sanitat, Carmen Montón, per demanar-li que, de manera conjunta amb les comunitats autònomes, freni l’intent de “l’autodenominada farmàcia comunitària” de privatitzar l’atenció sanitària i “usurpar” les funcions assistencials que legalment no li corresponen per un mer interès de lucre empresarial.

En la seva carta, els representants de la Taula de la Professió Infermera recorden a la ministra de Sanitat que, tant el Consell General de Farmacèutics com altres institucions de l’àmbit farmacèutic, estan promovent des de fa temps accions que busquen sense objecció la “privatització encoberta” de serveis assistencials que ja es realitzen en Atenció Primària i que comporten la “usurpació” de funcions pròpies de les infermeres i infermers i d’altres professions sanitàries.

En concret, des de la Taula de la Professió Infermera s’al·ludeix a activitats assistencials en matèria de seguiment de pacients crònics, cribatge de pacients en diferents patologies o visites domiciliàries i revisió de farmacioles. També es fa referència al fet que des del Consell General de Farmacèutics es pretén disposar d’una zona d’atenció personalitzada en les oficines de farmàcia, tenir accés a la història clínica dels pacients o vacunar. “I tot això, amb un clar interès de lucre per part dels farmacèutics, donat que pretenen cobrar pels referits serveis, sigui directament al pacient o a les diferents comunitats autònomes a través de concerts amb la sanitat pública”, afegeixen.

Invasió de competències

La Taula de la Professió Infermera recalca que les actuacions assistencials previstes pels farmacèutics suposarien una “invasió de competències” i “intrusisme professional”, ja que les labors assistencials d’educació sanitària i promoció de la salut en els temes d’adherència terapèutica, seguiment, cures del pacient i cribatge sanitari són competència de les infermeres, infermers i metges, i ja les realitzen dins de la seva activitat laboral en la sanitat.

A parer seu, “el farmacèutic no és el professional competent en matèria de cures integrals del pacient” i l’oficina de farmàcia, “com a establiment privat comercial que és, no representa, de cap manera, un lloc adequat per realitzar les activitats assistencials que pretenen dur a terme els farmacèutics”.

“És evident que els farmacèutics estan proposant un canvi en el model farmacèutic espanyol, però en aquest cas, potser caldria plantejar-se altres qüestions relatives als privilegis amb els quals compten en l’actual model. En concret, ens qüestionem si no seria oportú que qualsevol professional sanitari o empresari pogués ser titular d’una oficina de farmàcia, eliminant-se així l’actual binomi de ‘titularitat/propietat’, és a dir, que el titular i el propietari d’una farmàcia hagi de ser un farmacèutic”, apunten.

Rebuig dels pacients

D’altra banda, la Taula de la Professió Infermera al·ludeix a l’estudi realitzat recentment a pacients, en el qual es posa de manifest que el 90% d’aquests creu que el seu control han de dur-ho a terme només els professionals d’Infermeria i els metges. Una dada obtinguda a partir d’una pregunta de més de 70 paraules que situa al pacient una disjuntiva sobre si vol que el visiti a casa seva un metge o infermer enfront del fet que ho faci un farmacèutic, sense plantejar hipotètiques situacions, en la qual no es parla del medicament i en la qual s’alerta de “certa polèmica”:

Quin professional sanitari vol que el visiti a casa seva? (Pregunta realitzada a l'enquesta)

En algunes comunitats autònomes s'estan plantejant realitzar un contracte amb les farmàcies perquè els seus equips visitin els domicilis de les persones grans i els malalts crònics i comprovin el correcte seguiment dels tractaments. Davant d'aquesta iniciativa s'ha creat certa polèmica i ens agradaria saber la seva posició sobre aquest tema. Amb quina de les dues frases o posicions s'identifica més o està més a prop de la seva posició?

  • Crec que el control només ha d'estar en mans de metges i infermers, que són els que coneixen les malalties (90,3% de les respostes)
  • Em sembla bé que ho facin els farmacèutics, ja que són els que despatxen i coneixen els medicaments (9,8% de les respostes).

La notícia “Els infermers es pronuncien novament contra la farmàcia comunitària”, publicada per FEFAC el 18 de juny, dona més informació sobre aquest estudi, a partir de l’opinió expressada per José María López, director de Diariofarma, en un article titulat “Ni en el fondo, ni en las formas tienen razón los enfermeros”, en el qual assegura que aquesta acció contra els farmacèutics superava “tots els límits”.

 

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat