Torna a la pàgina d'inici
 
 
 
  Notícies FEFAC
inici FEFAC - Notícies
     
  Recordatori Dies Mundials Setembre  
 

Els Dies Mundials de la salut ajuden a conscienciar a la població dels problemes de salut, alhora que promouen l’educació sanitària. En aquest article fem un recordatori d’alguns dels Dies Mundials més importants que tindran lloc durant aquest mes de setembre:

  • 21 de setembre: Dia Mundial contra l’Alzheimer
  • 22 de setembre: Dia Mundial de la Leucèmia Limfàtica Crònica
  • 25 de setembre: Dia Mundial de la Hipertensió
  • 29 de setembre: Dia Mundial del Cor
 
 
  • Empresarials: FEFAC | AFB | AFET | AFELL | AGFE
  • Categories: General
  • Etiquetes: Alzheimer | hipertensió | Salut | dies mundials | farmàcia | farmacèutic | cor | LLC
  • Data de publicació: 07/09/2018 13:05:33
 
 

21 de setembre, Dia Mundial contra l’Alzheimer

La malaltia d'Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa progressiva i s'ha convertit en la forma més comuna de demència en les persones grans. Com a conseqüència de l'envelliment de la població cada vegada hi ha més persones afectades per aquesta malaltia.

La malaltia d'Alzheimer produeix una disminució de les funcions intel·lectuals, dificulta l'aprenentatge de nous conceptes, interfereix en la capacitat de la persona per fer la seva vida diària i produeix canvis en la seva personalitat i conducta. Cal dir que no tots els deterioraments de les capacitats mentals relacionats amb l'edat evolucionaran cap a la malaltia d'Alzheimer.

Enllaços d'interès:

PortalCLINIC Alzheimer

Federació de familiars de malalts d'Alzheimer

Associació de Familiars de malalts d'Alzheimer de Barcelona

22 de setembre, Dia Mundial de la Leucèmia Limfàtica Crònica

La LLC és un càncer de la sang de creixement lent amb ori­gen en els limfòcits B, un tipus de glòbul blanc o leucòcit. Els limfòcits B formen part del sistema immunològic i tenen un paper important per combatre les infeccions de l’orga­nisme. La LLC és el resultat d’un procés maduratiu anormal i un mal funcionament de limfòcits B, que es reprodueixen de forma anòmala. En els limfòcits B malignes no funcionen correctament les vies de senyalització cel·lular que controlen la proliferació, l’adherència, la migració i la supervivència de les cèl·lules. Aquesta desregulació fa que els limfòcits de la LLC es desplacin i romanguin en entorns protectors com la medul·la òssia i els ganglis limfàtics, on s’acumulen en gran nombre en proliferar lliurement.

La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) i la Fundació Lliga Catalana d’Ajuda Oncológica (Oncolliga) han iniciat aquest mes de setembre una campanya de salut sobre LLC. Les farmàcies han començat a rebre díptics d’Oncolliiga, patrocinats per Janssen, perquè el farmacèutic pugui informar sobre aquesta malaltia a la població. 

25 de setembre, Dia Mundial de la Hipertensió

A Catalunya, almenys una de cada quatre persones adultes és hipertensa. El fet que moltes persones tinguin hipertensió i, per tant, un excés de risc de patir malalties cardiovasculars, fa que aquesta malaltia tingui un impacte molt gran en la salut cardiovascular de la població. Aquest fet és comú a tots els països occidentals.

És una de les malalties més abundants en les societats industrialitzades i una de les primeres causes de morbimortalitat. Afecta al voltant del 20% de la població adulta, un percentatge que augmenta amb l'edat. Els homes solen tenir la pressió arterial més alta que les dones fins als 50 anys. A partir d'aquesta edat, coincidint amb l'edat de la menopausa, passa el contrari, segons l'Institut Català de la Salut.

Preguntes i respostes sobre la hipertensió – Organització Mundial de la Salut (OMS)

29 de setembre, Dia Mundial del Cor

La mort sobtada cardíaca provoca 400.000 morts a l’any a Europa. A Catalunya, les xifres se situen entre 3.000 i 4.000 morts. En aquest context, disposar d’una estructura dotada de desfibril·ladors a disposició de tothom que permetin actuar en cas d’urgència és essencial, segons el doctor Josep Brugada.

Enguany, el programa “Catalunya, territori cardioprotegit” compleix 5 anys des de la seva posada en funcionament. L’objectiu principal d’aquest projecte és la instal·lació de desfibril·ladors semiautomàtics (DESA) en espais públics per fer front als episodis de mort sobtada, tenint com a punt de referència la farmàcia.

A principis de febrer de 2018, es va avaluar la primera fase pilot (del juliol de 2013 al febrer de 2018). En total, s’han salvat 15 vides en 35 intervencions i s’han instal·lat 109 desfibril·ladors. A partir d’abril de 2018 es va iniciar la segona fase, amb la idea d’instal·lar més desfibril·ladors a les farmàcies de de l’àrea metropolitana que vulguin participar en el projecte.

Actualment també parlem de cardioprotecció a estacions de metro, mercats municipals, dependències dels Mossos d’Esquadra, Policia Nacional i instal·lacions esportives. Diferents municipis s’han sumat a la cardioprotecció: Badalona, Reus, Cervera, Santa Eulàlia de Riuprimer. L’últim ha estat Esplugues de Llobregat.

 
 
   
   
     
     
 
Web patrocinada per:
Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya - C/ Casanova, 84-86, Entr. 1ªC - 08011 Barcelona - Tel. 93 323 24 22 - Fax 93 454 61 77 | fefac@fefac.cat