La Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una Proposició no de Llei presentada pel Grup Parlamentari Socialista que insta al Govern de l’Estat a baixar al 5% l’IVA dels productes d’higiene íntima femenina, bolquers infantils i per a adults i preservatius.

La iniciativa es basa en la idea que són productes de primera necessitat, de manera que no és lògic que suportin un IVA del 10% en el cas de les compreses, tampons preservatius, i del 21% en el cas dels bolquers.

Els impulsors de la PNL consideren que aquest tribut hauria de rebaixar fins al tipus superreduït del 4%, no obstant això, actualment, la normativa europea posa com a límit un tipus excepcional del 5%.

Hi ha experiències internacionals en aquest sentit, com el cas de França, on la pressió ciutadana va aconseguir que l’IVA dels productes d’higiene íntima femenina passessin del 20 al 5,5%. Regne Unit també ha assolit una rebaixa, tot i que va més enllà, doncs el que es vol en aquest país és abolir aquest impost, com ha succeït a altres com Canadà, que l’any 2015 va posar fi a aquest gravamen, segons explicà la diputada d’ERC, Teresa Jordà.

Lídia Guinart, del Grup Socialista, assenyalà que és “incongruent i injust” que la població hagi de pagar el 10% d’IVA per productes que són imprescindibles. De la mateixa manera, considera que els preservatius són importants perquè eviten embarassos no desitjats i malalties de transmissió sexual com el VIH-sida. A més, recorda que és una reivindicació històrica, i que hi ha associacions ciutadanes que reclamen una rebaixa d’aquest gravamen, com Facua-Consumidores en Acción i la Confederació d’Associacions de Lesbianes, Gais, Bisexuals i Transsexuals. 

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank