14 de novembre, Dia Mundial de la Diabetis

El Dia Mundial de la Diabetis se celebra el 14 de novembre amb l'objectiu de donar a conèixer la diabetis i sensibilitzar la societat envers aquesta malaltia. La data de celebració d'aquest esdeveniment, instituït per la Federació Internacional de Diabetis i l'Organització Mundial de la Salut (OMS), commemora l'aniversari del naixement de Frederick Grant Banting, un dels descobridors de la insulina l'any 1922. 

Segons la Federació Internacional de Diabetis, el 70% dels casos de diabetis mellitus de tipus 2 es poden prevenir amb una alimentació saludable i la pràctica regular d'activitat física, fet que suposaria una reducció de 150 milions de casos l'any 2035.

El seguiment de la dieta mediterrània, rica en verdura, fruita fresca, cereals integrals, carns magres, peix, fruita seca i oli d'oliva verge extra s'ha mostrat eficaç per prevenir la diabetis, tal com indica l'estudi Predimed.

18 de novembre. Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics

Aquesta jornada, promoguda pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties, vol conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l’ús racional d’aquests medicaments.

Cada vegada hi ha més bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics. Aquest increment de la resistència redueix l’eficàcia d’aquests fàrmacs i fa que les infeccions s’agreugin i es transmetin a altres persones. Aquesta situació comporta la necessitat de cercar nous medicaments per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.

Per prevenir el desenvolupament de resistències bacterianes i garantir l’eficàcia dels antibiòtics, cal fer un ús responsable d’aquests fàrmacs i evitar l’automedicació, l’incompliment del tractament prescrit i la prescripció errònia o innecessària.

19 de novembre. Dia Internacional de l’Home

El 19 de novembre és el Dia Internacional de l’Home, data ideal per abordar des de la farmàcia tot allò que té a veure amb la salut masculina. La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya i Fundació Oncolliga abordaran el càncer de pròstata. Per aquest motiu, han fet arribar a les farmàcies catalanes, amb la col·laboració d’Alliance Healthcare, díptics sobre el càncer de pròstata, patrocinats per laboratoris Janssen.

L’objectiu és que les farmàcies s’impliquin distribuint aquests díptics entre els pacients, donant a conèixer la realitat del càncer de pròstata, oferint informació, orientació i assessorament pel que fa als tractaments, tot potenciant el paper del farmacèutic com a professional de la salut més pròxim al pacient que ofereix seguretat i confiança.

23 de novembre. Black Friday

Durant el Black Friday els comerços ofereixen descomptes considerables en els seus productes per tal d’avançar les vendes de Nadal. Va originar-se a Filadèlfia, on es feia servir per descriure el tràfic de persones i vehicles que omplia els carrers el divendres posterior al dijous d’Acció de Gràcies. Els policies encarregats de regular el tràfic van començar a fer-lo servir l’any 1961, popularitzant-se cap a 1966 i fent-se extensiu a la resta d’estats a partir de 1975. Més endavant va sorgir una explicació alternativa, referint-se “negre” al color dels comptes dels comerços, que passen de números vermells a negres.

A Espanya, va impulsar-se l’any 2014-15 principalment en àmbits de compra online. Es considera que la seva implantació es va fer l’any 2015.

26 de novembre. Ciber Monday

El Ciber Monday és el corresponent dilluns següent al dia d’Acció de Gràcies als Estats Units i que es realitza després del Black Friday. És un terme que fou utilitzat per primer cop en comerç electrònic durant l’any 2005. El primer Ciber Monday a Espanya va ser l’any 2012. Es caracteritza per les ofertes i promocions dels establiments de venda online.