Els mitjans de comunicació han recollit àmpliament la informació sobre la desarticulació d’una xarxa dedicada al tràfic il·legal de medicaments, en el marc de l’operació Noisa.  

La Guàrdia Civil ha detingut 49 persones, entre els quals es troben 12 farmacèutics, per delictes d'organització criminal, contra la salut pública, i contra la hisenda pública.

Entre els detinguts es troba el principal encausat de l'organització, resident a La Corunya, qui a través de relacions personals i familiars tenia un accés i control absolut de l'organització i de les línies d'adquisició i distribució de medicaments.

Amb el mètode del 'comerç invers' i recolzant-se en un entramat empresarial declarat en part com a magatzem majorista de medicaments, adquirien fàrmacs de diversa naturalesa directament d'un número considerable de farmàcies distribuïdes en diversos punts d'Espanya, eludint el canal regular de fabricació i distribució de medicaments.

L'operació s'ha desenvolupat de manera conjunta amb l'Agència Tributària, que ha participat en els escorcolls efectuats i s'encarregarà de la quantificació del frau fiscal presumptament comès per l'organització.

En els escorcolls efectuats, els agents han confiscat de gran quantitat de medicaments, entre els quals es troben més de 1.200 envasos de medicaments psicòtrops, 1 revòlver, 60.000 euros, 4.000 dòlars, nombrosa documentació, equips informàtics i sis vehicles d'alta gamma. Igualment, s'han intervingut nombrosos comptes corrents i altres productes financers.

La investigació va començar després d'interposar una associació infantil de lluita contra el càncer una denúncia, on es posava en coneixement de la Guàrdia Civil el desproveïment al mercat de certs medicaments per al tractament de malalties oncològiques.

A partir de la denúncia, la Guàrdia Civil va fer una investigació que va permetre identificar una organització perfectament estructurada que operava en tot el territori nacional, especialment a Barcelona, Corunya, Lugo, València i Madrid.

La trama investigada sol·licitava a les farmàcies medicaments per després ser reenviats a empreses radicades a l'estranger. El benefici obtingut és que medicaments adquirits a Espanya a preu de mercat taxat i regulat (més una comissió lliurada a la farmàcia que d'aquesta manera també es beneficia) es venien en tercers països (fonamentalment Dinamarca, Regne Unit, Suïssa i Holanda) a preu de mercat lliure molt superior, obtenint així quantiosos beneficis.

Font: Europa Press

FEFAC s’ha posicionat en contra d’aquestes pràctiques i s’ha posat a disposició de l’Administració, autoritats i col·legis professionals, per tal d’acabar amb la distribució il·legal de medicaments, tal com podeu consultar a través d’aquest enllaç: FEFAC manifesta el seu rotund rebuig a les pràctiques il·legals de distribució de medicaments

Així mateix, us vàrem informar sobre els aspectes legals d’aquest tipus d’accions delictives: Nota informativa sobre pràctiques il·legals en la distribució de medicaments