L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha publicat una nota informativa per alertar sobre la compravenda entre particulars de medicaments a través de webs i aplicacions mòbils.
Des de FEFAC, l’any passat ja es va analitzar i trobar la presència de fàrmacs per al dolor neuropàtic, el tractament de l’esterilitat i la fertilitat, anticoagulants o anabolitzants a plataformes virtuals de compravenda entre particulars com Wallapop. Aquests fets es van posar el mes d’octubre en coneixement de la Direcció General d’Ordenació i Regulació Sanitàries del Departament de Salut, amb qui es va col·laborar per estudiar la situació.
Des del Departament de Salut es van realitzar les actuacions oportunes per tal que, de manera immediata, els responsables d’aquestes plataformes procedissin a suprimir qualsevol oferta al públic de medicaments, i prenguessin les mesures oportunes per evitar que els medicaments s’incorporessin com article per vendre a les seves pàgines web.
Així mateix, s’ha efectuat un seguiment per comprovar que aquests medicaments deixen d’estar disponibles al lloc web o aplicació de mòbil. Tota aquesta acció va anar acompanyada d’una investigació policial, motiu pel qual des del Departament de Salut i a petició de mossos d'Esquadra es va decidir posposar la difusió a l’opinió pública d’aquestes practiques demanant nos la nostra discreció.
Tal com afirma l’Agència en el seu comunicat, en els darrers mesos ha actuat davant diverses denúncies sobre la venda il·legal de medicaments a través de plataformes d’anuncis classificats (per internet i aplicacions mòbils), i alerten de que manquen de garanties sanitàries i suposen un risc important per a la salut de la població.
El comunicat publicat per l’AEMPS assenyala que hi ha casos en que els medicaments tenen un origen il·legítim i que es posen a la venda fàrmacs subjectes a recepta mèdica. La nota informativa recorda que la legislació estableix que la custòdia, conservació i dispensació de medicaments als ciutadans correspon, en exclusiva, a les oficines de farmàcia, serveis de farmàcia d’hospital, centres de la salut i estructures d’atenció primària del Sistema Nacional de Salut.