“Junts hem fet camí, units escriurem el futur”

L’any 1990 una comissió gestora formada pels quatre farmacèutics que presidien les associacions catalanes va sembrar amb il·lusió i motivació la llavor del que avui és l’empresarial. Aquells farmacèutics eren Francesc de P. Massana, de Barcelona; Antonio Miralles, de Girona; Andreu Suriol, de Tarragona; i Josep Esteve, de Lleida.

Tota organització té diferents cicles de vida que requereixen un temps per desenvolupar-se i arrelar, i això és el que ha passat amb l’empresarial. Amb l’arribada de la democràcia es posà en evidència la necessitat d’una associació de titulars propietaris d’oficina de farmàcia, una patronal per negociar el conveni col·lectiu. Els inicis no van ser fàcils i durant els noranta es van assentar les bases i objectius que encara marquen la Federació, que són convergir cap a un únic conveni col·lectiu català i fusionar les estructures de les associacions catalanes per guanyar força i representativitat. La dècada del 2.000 es caracteritza per un fort caràcter empresarial i professional. Va començar a desenvolupar-se la cartera de serveis per a socis. La dècada de 2010 va estar marcada pels impagaments, temps durant el qual la FEFAC va guanyar una forta representativitat davant les institucions, sempre amb el suport de PIMEC, president avui la seva Sectorial de Salut i Social i formant part de PIMEC autònoms. Es va començar a treballar el vessant social amb “La farmàcia, el cor del barri” i “Frena el sol, frena el lupus”, però també amb altres iniciatives com la col·laboració amb Oncolliga, amb molta intensitat. A partir de 2020 el vessant social s’ha reforçat molt més, després de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19.

La situació de pandèmia no ens ha permès dur a terme l’acte de commemoració previst , però esperem poder celebrar-lo amb tu ben aviat. L’empresarial reconeix l’esforç que tots els farmacèutics han realitzat al llarg d’aquesta crisi sanitària, i vol recordar als socis que la FEFAC us segueix fent costat, perquè junts hem fet camí, i units escriurem el futur de la farmàcia, una farmàcia estratègica per al sistema de salut sanitari, com establiment professional sanitari més proper i accessible al ciutadà, implicada en les necessitats socials i desenvolupada professionalment en la via assistencial, coordinada amb primaria i salut pública, centrada en l’entorn del medicament, la prevenció i la cura de la salut, així com en la formació i la informació veraç i d’hàbits saludables.

Revista FEFAC 30 anys

“Junts hem fet camí, units escriurem el futur” és el lema escollit per aquest 30 aniversari. Al llarg dels anys, la unió dels socis ha estat la força i el motor que ha empès l’empresarial, portant-nos a superar els reptes, adaptar-nos al moment i evolucionar cap al futur, per escriure’l plegats. Així ho creien els primers farmacèutics que van fundar la Federació i així ho seguim creient avui. L’últim número de la revista FEFAC recull aquesta visió i dona les gràcies a tots els presidents i les seves juntes directives. El lector trobarà una mica d’història i entrevistes a tots els expresidents, excepte al sr. Francesc de P. Massana, que en pau descansi. Hem entrevistat, en representació d’aquells anys a l’Antonio Miralles, Josep Esteve i Andreu Suriol com uns dels fundadors de la FEFAC.