Aproximadament, 1 de cada 1.000 habitants té lupus. Al món, més de cinc milions de persones pateixen aquesta malaltia. El lupus pot afectar tant a dones com a homes de diferents races, grups ètnics i edats. No obstant això, afecta molt més a dones que a homes i, encara que pot presentar-se a qualsevol edat, és més freqüent entre els 15 i els 44 anys.

El 10 de maig de 2004 va presentar-se per primera vegada globalment el Dia Mundial del Lupus (World Lupus Day), durant una roda de premsa al VII Congrés Internacional de Lupus eritematós sistèmic (ELS) i altres malalties relacionades a Nova York. Des de llavors i anualment se celebra aquest Dia Mundial el 10 de maig a escala internacional.

El lupus eritematós sistèmic és una malaltia autoimmune produïda per un excés d’anticossos que ataquen les cèl·lules, afectant qualsevol òrgan. La patologia es produeix en brots, que poden provocar, entre altres símptomes, alteracions de la pell després de l’exposició solar, dolors musculars, pèrdua de pes, febre o cansament.

Aquests brots poden presentar-se de forma greu o lleu, en intensitat i durada, i es combinen amb períodes de remissió durant els quals no existeix simptomatologia. Les afectacions més freqüents són renals, cardíaques, pulmonars, articulars, neurològiques i cutànies.

“Frena el sol, frena el lupus”

Gràcies a aquesta iniciativa impulsada per la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, en col·laboració amb l’Associació Catalana de Lupus (ACLEG), Ferrer, Alliance Healthcare i Fedefarma, el 42% de pacients malalts de lupus a Espanya es beneficien dels seus avantatges, amb 470 farmàcies participants.

Catalunya va ser la primera comunitat a treballar la iniciativa, que s’ha anat estenent a Aragó, Balears, Astúries, Sevilla i Madrid. Actualment s’està treballant perquè també arribi a ciutats com Granada o Pontevedra, amb l’objectiu de difondre i recolzar als malalts i les seves famílies.

La iniciativa ha despertat i continua despertant interès. Actualment, acaba de rebre un nou impuls gràcies al finançament que ha rebut per part de Caixabank, amb qui FEFAC manté un acord de col·laboració.

Actes per a la celebració del Dia Mundial del Lupus

L’Associació Catalana del Lupus (ACLEG) ha previst diferents actes al llarg del dia per donar a conèixer aquesta malaltia entre la població i ajudar els pacients. Entre ells destaquen dues taules rodones que tindran lloc a l’Auditori Esteve (C/ de Rosselló, 153), a les 17.00 de la tarda: Millorant la nostra qualitat de vida i Les obligacions dels pacients.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank