El Banc de Sang i Teixits ha iniciat la campanya de Nadal amb l'objectiu d'aconseguir donacions durant les dues setmanes de desembre i la primera de gener, època en què les donacions baixen un 25% pel canvi d'hàbits de la ciutadania en les festes. Per això, fa una crida perquè la població s'apropi als hospitals i a les campanyes organitzades arreu de Catalunya.

Les postals de l'amic invisible

Aquest Nadal, tots els donants de sang rebran un regal dels seus amics invisibles, els receptors. Després de cada donació, s'emportaran una postal de persones que han necessitat sang en algun moment de la seva vida i que els han volgut escriure un missatge d'agraïment.

D'aquesta manera, donants i receptors sabran que tenen un amic invisible a qui no coneixen però amb qui tenen la sang com a vincle comú. Com la Laura, que recorda les persones que poden ajudar amb una sola donació: "En algun lloc de Catalunya hi ha tres persones que viuran un nou Nadal gràcies a tu. Tant si sóc una d'elles com si no, t'agraeixo aquest regal únic i especial. PD: Donaré bones referències teves al Pare Noel i als Reis Mags".

O l'Anna, que també ha fet arribar aquest text als donants: "Gràcies a tu m'estic recuperant d'una operació en què vaig perdre molta sang. Gràcies a tu podré gaudir del Nadal amb la meva família. Gràcies per ser donant".

Període crític: les festes

Malauradament, les reserves baixen un 25% durant aquests dies. Les dues últimes setmanes de l'any són, juntament amb el mes d'agost, el període més crític de l'any perquè és quan el nombre de donacions disminueix més. 

El fred i les festes són elements adversos a la donació i el canvi d'hàbits fa que les reserves de sang vagin baixant. Cal tenir en compte que la sang caduca i que cal fer les transferències de sang amb un període de temps determinat.

I en les èpoques de menys donació la principal necessitat són les plaquetes, que són les que caduquen més ràpid: als 5 dies. Per això, cal mantenir un ritme de donació constant també al Nadal.

Col·lectes a Catalunya

Des d'ara i fins a Reis, s'organitzen a tot Catalunya més de 200 col·lectes de donació de sang. A aquestes campanyes s'hi sumen les donacions als hospitals amb banc de sang:

  • Barcelona: Clínic, Sant Pau i Vall d’Hebron a Barcelona ciutat; Bellvitge; Germans Trias i Pujol de Badalona; Fundació Althaia-Hospital Sant Joan de Déu de Manresa; la Mútua a Terrassa; l’Hospital de  Mataró; el General de Catalunya de Sant Cugat del Vallès; l’Hospital Sant Camil de Sant Pere de Ribes i l’Hospital General de Granollers
  • Girona: Doctor Josep Trueta
  • Lleida: Arnau de Vilanova
  • Tarragona: Joan XXIII, Sant Pau i Santa Tecla, Sant Joan de Reus, Verge de la Cinta de Tortosa, Pius de Valls i Hospital del Vendrell

A més, centres com l’Hospital Clínic obriran excepcionalment el diumenge 23 i 30 de desembre per facilitar la donació.

A través del web donarsang.gencat.cat es poden consultar els punts de donació més propers a partir del nom d’un municipi o un codi postal.

Qui pot donar sang?

A Catalunya, cada dia calen 1.000 donacions per atendre les necessitats dels malalts. De forma general, pot donar sang qualsevol persona que tingui bona salut i que compleixi les següents condicions bàsiques:

  • Ser major d’edat i menor de 70 anys
  • Pesar 50 quilos o més
  • En cas de ser dona, no estar embarassada

Per donar sang no cal estar en dejú.

 

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank