El Senat va acollir l’1 de febrer la trobada “20 años de genéricos en España”, en un acte amb representació de tots els agents del sector i polítics que tanca el calendari d’activitats per commemorar les dues dècades d’existència d’aquest medicaments.

El president de la patronal AESEG, Raúl Díaz-Varela, va tornar a insistir en què cal un gran acord polític i institucional per tal que el sector dels genèrics es desenvolupi “com a altres països del nostre entorn”, va afirmar.

Durant la jornada es van posar de manifest els beneficis del mercat dels genèrics des de la perspectiva sanitària, econòmica i social. Descarregar la despesa farmacèutica i millorar l’accés dels pacients als tractaments amb uns preus més competitius són alguns dels avantatges que es van destacar d’aquestes especialitats, així com la seva contribució al teixit industrial i el creixement del PIB.

Tal com va afirmar la directora de Farmàcia del Ministeri de Sanitat, s’estan estudiant, amb el Ministeri d’Hisenda, diferents mesures per “fer més atractiu” l’ús dels genèrics i reduir la diferència que actualment hi ha entre comunitats autònomes.

Els portaveus de la Comissió de Sanitat del Congrés i el Senat dels diferents grups polítics van compartir l’opinió segons la qual és necessari impulsar els genèrics. Alguna de les mesures proposades són recuperar mitjançant normativa la diferència entre marca i genèric, potenciar la prescripció per principi actiu i suspendre les normatives autonòmiques diferents a les establertes per l’Administració central, contràries a l’equitat i igualtat en l’accés al medicament.

La quota de mercat en valors dels genèrics a Espanya és de prop del 20%, mentre que a Europa és del 25% de mitjana. En unitats, a l’Estat espanyol la quota se situa al voltant del 40%, essent del 60% en el conjunt de la Unió Europea.