El primer aspecte a considerar en un protector és l’SPF, que indica el grau de protecció solar contra els raigs UVB
En el marc del Dia Europeu per a la Prevenció del Càncer de Pell, el passat 13 de juny, Lleida Ràdio va comptar amb la participació de Xavier Robinat, president de l’AFELL i vicepresident de la FEFAC, per parlar sobre la importància de la prevenció solar.
Segons les dades, explica Robinat, cada vegada hi ha menys incidència de càncer de pell, el que significa que la població està més conscienciada. Això reflecteix que s’ha fet una bona feina divulgativa, si bé encara queda treball per fer per part de tots els estaments sanitaris perquè el 100% de la població prengui consciència.
Mesures de prevenció
- Evitar l’exposició solar entre les 14.00 i les 16.00 de la tarda.
- Utilitzar filtres solars, així com roba, ulleres i gorra, que són el que més protegeix del sol.
- Usar una protecció solar adequada, especialment a l’estiu, però també durant tot l’any.
El sol és més perillós durant el mes d’agost, però també pot ser-ho a l’hivern en zones nevades, ja que la neu és un gran reflector del sol.
Diferenciar una bona crema solar
El primer aspecte a considerar és l’etiquetatge. A més de la marca, el més important és l’SPF, que indica el grau de protecció solar contra els raigs UVB. És essencial saber que existeixen protectors que també protegeixen contra els raigs UVA, els quals penetren en les capes més profundes de la pell i són responsables del fotoenvelliment a causa de l’oxidació de les cèl·lules.
- Raigs UVB: Afecten les capes superiors de la pell i produeixen cremades visibles a l’estiu.
- Raigs UVA: Penetren en les capes profundes de la pell, causant envelliment prematur.
- Raigs infrarojos: Escalfen la pell i afecten la llum visible.
Robinat assenyala que és crucial que les cremes protegeixin contra els raigs ultraviolats tant del tipus B com A. A més, s’ha de considerar si tenen filtre físic o químic. El filtre químic està associat als factors de protecció, mentre que el filtre físic, recomanable especialment per a persones més intolerants al sol, reflecteix el sol de manera física, és a dir, rebota cap a fora.
La resistència a l’aigua dels protectors és també un altre aspecte important. Durant l’estiu, l’aplicació de la protecció solar està relacionada amb activitats aquàtiques. Hem de fixar-nos en l’etiqueta si la crema és resistent a l’aigua. Hi ha dues descripcions possibles:
- Water Resistant: Garanteix la protecció durant 40 minuts en l’aigua.
- Water Proof: Garanteix la protecció durant 80 minuts en l’aigua.
Tots els productes solars tenen un símbol que indica els mesos durant els quals la crema conserva les seves característiques i funcionalitat una vegada oberta, generalment 12 mesos. Per tant, usar la crema solar de l’estiu passat no garanteix la protecció. Això només és aplicable a la crema solar corporal, perquè com indica Robinat, la crema de protecció facial hauria d’usar-se durant tot l’any.
Per altra banda, existeixen diferents textures de cremes per a cada tipus de pell, però aquest aspecte no influeix en la protecció.
Podeu escoltar l’entrevista completa aquí.
0 Comments