Des del passat 5 de juliol de 2018, els turistes extracomunitaris podran rebre la devolució de l’IVA de totes les seves compres tax free, ja que s’ha eliminat el límit mínim de 90,15 euros. Així ho recull la llei dels Pressupostos Generals de l’Estat publicada al BOE el dia 4 de juliol i que va entrar en vigor el dia 5.

Aquesta mesura s’ha aprovat arran d’una esmena als Pressupostos que van presentar diferents grups polítics al Congrés a petició de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), que ha fet pública la seva satisfacció, recordant “l’impacte enormement positiu en petit i mitjà comerç.

Una demanda històrica del sector

L’eliminació de l’import mínim per accedir al tax free és una demana històrica del comerç minorista, un sector format per més de 800.000 autònoms i empresaris de comerç que, segons la CEC, “travessa un moment complicat, havent de fer front al creixement del comerç electrònic i d’altres formats”.

El sector reconeix que aquesta mesura augmentarà la rendibilitat del turisme espanyol, reforçant el binomi comerç-turisme i incentivant una major despesa per part dels turistes extracomunitaris, que tenen un alt poder adquisitiu i més propensió a les compres que els europeus. “Espanya és un dels països amb el límit més alt de la Unió Europea. En eliminar l’import mínim, ens equiparem a altres països com Regne Unit o Alemanya, on no s’aplica cap tipus mínim legal per a les vendes tax free”, puntualitza José Guerrero, secretari general de la CEC.

Impacte sobre l’economia

Des de la CEC asseguren que l’impacte positiu no serà únicament sobre el comerç, sinó en el conjunt de l’economia espanyola. Segons l’informe d’Impacte Econòmic elaborat pel professor Francesco Sandulli, l’eliminació del límit mínim comportaria un impacte econòmic general d’entre 320 i 477 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment del PIB d’entre un 0,03% i un 0,04%.

Requisits per a la devolució de l’IVA

El tax free està disponible per a viatgers amb residència fora de la Unió Europea o a Canàries, Ceuta o Melilla, que hauran d’acreditar mitjançant passaport, DNI o qualsevol altre document admès al moment de la compra.

La devolució de l’IVA per compres s’aplica sobre el conjunt de béns adquirits que no constitueixin “expedició comercial”. A efectes pràctics això vol dir que ha de tractar-se d’objectes adquirits ocasionalment per a ús personal o regal. No es pot recuperar l’IVA de despeses com a restaurants, hotels, espectacles i en general qualsevol producte que no sigui exportable i que a més sigui una despesa ocasional, la qual cosa també deixa fora la majoria d’aliments.

A més, per poder beneficiar-se de la devolució de l’IVA, els béns han de sortir de la Unió Europea en un termini de tres mesos des del moment de la compra.

Nova taula d’IVA

Els viatgers extracomunitaris només podien rebre la devolució d’IVA de les seves compres amb imports superiors a 90,15. Amb l’eliminació del límit mínim des del passat 5 de juliol, l’AEAT fixa una nova taula d’IVA.

Procediment de recuperació de l’IVA

A Espanya existeixen dos sistemes de recuperació de les quotes prèviament pagades pels viatgers:

  • L’establiment repercuteix l’IVA sobre el ben adquirit lliurant el formulari DIVA tax free i, si encara no l’estan fent servir, les factures completes. En arribar a l’aeroport, el viatger podrà segellar el formulari en les màquines automàtiques o, en cas de no tenir el formulari DIVA, dirigir-se la persona de la duana, on una vegada comprovat el compliment dels requisits, segellarà les factures manualment. En tots dos casos, el viatger remet el document electrònic de reemborsament o la factura diligenciada per la duana al proveïdor, que li retornarà la quota íntegra mitjançant xec, transferència bancària, abonament en targeta de crèdit o un altre mitjà que acrediti el reemborsament, en un termini màxim de 15 dies des de la data de recepció. El termini que té el viatger per remetre la factura diligenciada per la duana és de quatre anys, transcorregut aquest temps el proveïdor no té l’obligació de retornar l’IVA. Seguidament, l’establiment podrà sol·licitar la devolució de l’impost i podrà recuperar l’IVA reintegrat al viatger, mitjançant la presentació del model 308 corresponent al trimestre natural a la data de devolució de l’impost.
  • A través d’entitats col·laboradores autoritzades per l’Agència Tributària, a les quals s’ajustaran a l’operativa d’aquestes entitats i a l’import de les seves comissions: Global Blue España, Premier Tax Free, Innova Taxfree Spain, Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona, Open Refund, Comercial Global Payments Entidad de Pago, Financiera El Corte Inglés, Travel Tax Free, S21 Tax Free, Keep Shopping Tax Free, Hispania Tax Free, B Free Tax Back y Wiblink.

Per a més informació consultar la web de l'AEAT: apartat compres – devolució IVA

 

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank