Inici 9 Empresarials 9 FEFAC 9 Els bacteris multiresistents causen 3.000 morts a Espanya cada any

Els bacteris multiresistents causen 3.000 morts a Espanya cada any

20 nov., 2018 | FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Sanitària

La xifra anual de morts a Espanya provocada per bacteris resistents és de 3.000, segons l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (Aemps). A la Unió Europea la xifra és de 25.000 i de 700.000 a tot el món. Si aquest fenomen no s’atura, s’estima que, cap a l’any 2050, cada any moriran 392.000 persones a la Unió Europea i uns 10 milions a escala mundial. Considerant que cada any 8,5 milions de persones moren de càncer a tot el món, aquestes dades parlen d’una problemàtica que, en pocs anys, pot provocar més morts que el càncer.  

Consum d’antibiòtics a Espanya

  • Espanya continua entre els països de la Unió Europea que més antibiòtics consumeix en salut humana, segons les dades de consum d’antibiòtics que el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de les Malalties (ECDC) publica anualment amb l’aportació dels països de la UE.
  • Espanya està entre els primers països del rànquing de consum d’antibiòtics en l’àmbit extra hospitalari i l’àrea hospitalària se situa lleugerament per sobre de la mitjana europea, segons les xifres del Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN).
  • En l’àmbit de la sanitat animal, Espanya és el segon país de la UE amb majors vendes d’antibiòtics veterinaris, segons dades de 2016.

Evolució del consum d’antibiòtics a Espanya

Segons dades estimades del PRAN, el consum total en salut humana va reduir-se a Espanya un 4,34% entre 2016 y 2017, el que suposa un canvi en la tendència creixent que es registrava des de l’any 2012.

En l’àrea veterinària, el consum d’antibiòtics ha registrat una reducció estimada en un 14% entre 2014 i 2016, resultats qualificats com “molt positius” per la portaveu de l’Aemps.

El Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos del Ministeri de Sanitat (PRAN) és l’estratègia per reduir el consum d’aquests fàrmacs. Compta amb la coordinació del Govern amb les diferents comunitats autònomes, societats científiques, organitzacions col·legials i més de 300 experts.

El PRAN centra els seus esforços en la implementació dels Programes d’Optimització d’Ús d’Antibiòtics (PROA) en Atenció Primària, l’ampliació dels programes REDUCE en diferents sectors ramaders i la millora de la formació dels professionals sanitaris a través d’iniciatives com l’Acord Marc recentment firmat amb les facultats biosanitàries de tot el país.

Situació a Catalunya

El consum d’antibiòtics a Catalunya es manté estable en els darrers anys. En concret, l’any passat es van consumir gairebé 4,3 milions d’envasos, només un 1% menys que l’any 2013. Per regió sanitària, en aquest temps s’ha experimentat un descens a Lleida (-6%, amb 210.784 envasos consumits l’any 2017), a Terres de l’Ebre (-8%,119.027 envasos), a Catalunya Central (-6%, 299.543 envasos) i a l’Alt Pirineu i Aran (-5%, 47.297 envasos); al Camp de Tarragona només s’ha reduït el consum un 1% (386.601 envasos), mentre que a Barcelona i a Girona s’ha mantingut (2,7 milions i 446.849, respectivament).

Recomanacions per a l’ús prudent d’antibiòtics

El Consell General de Farmacèutics ha elaborat un decàleg amb consells per a l’ús prudent dels antibiòtics:

  1. No prenguis mai un antibiòtic sense indicacio mèdica. No subministris antibiòtics a les teves mascotes o animals sense que t’ho indiqui el veterinari.
  2. Malalties com el refredat, la grip i la majoria d’infeccions de gola són produïdes per virus. Els antibiòtics no tenen cap efecte sobre els virus.
  3. Compra l’antibiòtic sempre a la teva farmàcia, presentant la recepta mèdica corresponent.
  4. Segueix les recomanacions del teu metge, dentista o veterinari, en cas de subministrar-los als seus animals, pel que fa a la dosi a administrar i els períodes de temps entre dosis.
  5. No suspenguis mai un tractament amb un antibiòtic abans del temps indicat pel metge, dentista o veterinari, encara que els símptomes hagin desaparegut. La suspensió prematura podria donar lloc a una recaiguda.
  6. No acumulis antibiòtics a casa i no els reutilitzis posteriorment. Porta’ls a la teva farmàcia i diposita’ls en el punt SIGRE. D’aquesta manera contribuiràs a la seva correcta eliminació i impediràs que contaminin el medi ambient.
  7. Pregunta al teu metge, farmacèutic o veterinari sobre la possibilitat de vacunació. Les vacunes poden prevenir l’aparició d’infeccions, reduint la necessitat d’utilitzar els antibiòtics.
  8. Renta’t les mans amb freqüència, ja que una important quantitat d’infeccions es transmeten a través d’elles
  9. No pressionis al teu metge, dentista o veterinari perquè et recepti un antibiòtic.
  10. No pressiones al teu farmacèutic perquè et dispensi un antibiòtic sense recepta.
0 Comments