L’Associació per a l’Autoregulació de la Comunicació Publicitària (Autocontrol) ha assegurat, després de rebre diverses queixes de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació (AUC), que els famosos no poden anunciar ulleres graduades, ja que són productes sanitaris i, per tant, estan subjectes a regulació específica.

Autocontrol va preguntar a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) si les ulleres graduades són producte sanitari, sotmès per tant a la regulació específica d’aquests productes, i si la prohibició de testimoniatges de famosos en la publicitat de productes sanitaris era legal.

La resposta de l’Aemps és afirmativa en ambdós casos. “No deixa lloc a dubtes sobre la il·licitud de les campanyes publicitàries, algunes d’elles amb una elevada notorietat, en les quals es recorre a cantants o actors i actrius famosos per prescriure l’ús d’ulleres graduades”, expliquen des d’Autocontrol.

El pronunciament es produeix arran de diferents reclamacions presentades contra diverses campanyes publicitàries d’ulleres graduades de Varilux, Opticalia i Alain Afflelou que comptaven amb Paz Vega, Alejandro Sanz i Sharon Stone.

El Reial decret 1591/2009 estableix que en la publicitat de productes dirigida al públic “es prohibeix qualsevol esmena que faci referència a una autoritat sanitària o a recomanacions que hagin formulat científics, professionals de la salut o altres persones que puguin, a causa de la seva notorietat, incitar a la seva utilització”. D’aquesta forma, queda prohibida la recomanació expressa per un famós d’un producte sanitari en concret.

Segons el Ministeri de Sanitat, la publicitat de productes sanitaris és competència de les comunitats autònomes i l’Aemps trasllada els casos d’empreses concretes de les quals té coneixement a la comunitat competent, perquè pugui dur a terme les mesures oportunes, i realitza el seguiment.

Font: Agència EFE

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank