Un pla pilot iniciat a finals de 2016 pel Ministeri de Salut Portuguès, en col·laboració amb l’Ordem Dos Farmacéuticos i la patronal lusona ANF, està provant la farmàcia com canal alternatiu a l’actual dispensació en hospitals.

Els resultats preliminars del pla pilot, recollits per l’agrupació farmacèutica europea (PGEU) en el seu Informe Anual 2017, indiquen que els pacients portuguesos en tractament amb fàrmacs antiretrovirals prefereixen la farmàcia per adquirir la seva medicació.

246 farmàcies han participat en el pla pilot, oferint la medicació a 45 pacients de Lisboa. Els professionals farmacèutics han realitzat un curs de formació per poder participar i van haver d’adaptar les seves instal·lacions per a l’atenció i no han rebut retribució pel servei. En cas d’implantació sí que la rebrien.

  • Dels 45 pacients, 44 van optar per la farmàcia comunitària. Només un pacient va continuar acudint a l’hospital.
  • De les 246 farmàcies, els pacients només van fer ús de 31 establiments que ja freqüentaven.

Accessibilitat de la farmàcia

Els resultats confirmen l’accessibilitat de la farmàcia i la confiança i satisfacció dels pacients que han participat. La idea és ampliar el nombre de pacients fins a 400 i si s’acaba implantant, compta amb el suport del decret-llei publicat a Portugal (setembre 2016) que facilita la prestació de serveis a la farmàcia.

Font: Article a El Global “Portugal: los pacientes prefieren las farmacias frente al hospital para recoger medicamentos contra el VIH”.