Catalunya va ser pionera a Europa en la integració d’activitats preventives i assistencials al si de les farmàcies comunitàries i actualment, hi ha tres serveis emmarcats en el Concert d’Atenció Farmacèutica subscrit entre el CatSalut i el Consell.

El primer va ser el programa de manteniment amb metadona l’any 1998. Els serveis del programa per la determinació del risc d’infecció del VIH per mitjà del test ràpid i el programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte es van incorporar l’any 2012.

Des de la seva concertació l’any 2012, els serveis professionals assistencials a les farmàcies comunitàries de Catalunya han experimentat un creixement continu.´

  • El programa de manteniment amb metadona implica 158 farmàcies, atén una mitjana de més de 1.000 pacients cada mes i subministra anualment més de 12.000 tractaments.
  • Des de la concertació del servei, 129 farmàcies han realitzat el cribratge del VIH, han fet 13.754 proves i han obtingut 135 resultats positius (10 per cada 10.000 proves). Des de l’any 2014 fins al 2017, s’ha incrementat un 54,9% el nombre de farmàcies que ofereixen el servei i un 111,2% el nombre de proves.
  • Pel que fa al model organitzatiu pel cribratge de càncer de còlon i recte, aquest abasta les províncies de Barcelona, Girona i Alt Pirineu. Actualment implica una mitjana mensual del 643 farmàcies, valor que s’ha multiplicat per 10 des de la seva concertació. Des del 2013 s’ha incrementat un 430% el nombre de col·lectors entregats, i s’ha assolit una participació mitjana propera al 50% de la població diana.

L’informe conclou que integrar els serveis farmacèutics assistencials en les línies estratègiques i en projectes continguts en el Pla de Salut és la manera de contribuir al fet que la farmàcia comunitària s’integri en el sistema sanitari i que els farmacèutics proporcionin als pacients atenció de màxima qualitat.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank