Ahir es va presentar l’informe de la Central de Resultats del CatSalut corresponent a l’any 2016 en un acte celebrat a l’Auditori AXA de Barcelona, al qual va assistir FEFAC.

Aquesta eina mesura, avalua i difon anualment els resultats en salut i qualitat dels diferents agents que integren el sistema sanitari de Catalunya: l’Atenció Especialitzada, la Primària, àmbit Sociosanitari, Salut Mental, Salut Pública, Territorial, Emergències i Formació sanitària especialitzada.

Una de les principals conclusions de l’informe és que s’ha reduït la prescripció innecessària de medicaments, segons es va posar de manifest durant la presentació. El nombre de pacients que pren més de 10 medicaments ha passat de l’1,4% l’any 2015 a l’1,2%, el que es tradueix en unes 14.000 persones menys.

També s’ha produït una disminució del nombre de pacients de més de 64 anys o polimedicats que han consumit protectors d’estómac, passant del 30,5% el 2013 al 27,4% l’any passat. Una altra de les dades que es va posar de relleu per demostrar que ha millorat la qualitat de la prescripció és que l’any 2016 un 2,3% de les dones majors de 50 anys van rebre tractament amb bifosfonats durant 5 anys o més, mentre que aquest percentatge es situava en el 3,8% l’any 2013.

Aquests indicadors positius compensen l’augment del nombre de visites a l’Atenció Primària, que es va situar l’any passat en els 46 milions, el que representa 8 visites per persona i un 1,8% més que l’any anterior. Pel que fa a les hospitalitzacions, van créixer un 6,8% respecte el 2015, amb 56.523 altes més.

El conseller de Salut, Antoni Comín, va destacar que la Central de Resultats és una “veritable enciclopèdia actualitzable que respon a qualsevol dubte que es tingui sobre l’estat de la salut al país” i que és imprescindible per a la gestió del sistema perquè permet fer-lo més sostenible, de major qualitat i més equitatiu.

El director del CatSalut, David Elvira, va assenyalar que aquesta eina, que “permet passar de la dada al coneixement per a la presa de decisions”, posa en evidència el bon funcionament de la Sanitat catalana, i va emfatitzar la transparència que suposa el fet de publicar els resultats.

Tal com es va posar de relleu durant l’acte, la Central de Resultats vol fomentar i permetre als professionals i gestors dels serveis sanitaris la comparació i el monitoratge de la qualitat i l'eficiència per a la millora contínua de l'assistència.

A través del següent enllaç, trobareu el document que es va presentar durant l’acte, amb les principals dades de la Central de Resultats: Presentació. El Departament de Salut també ha publicat un comunicat amb el resum de cadascuna de les dades més significatives de cada àmbit (+info).

FONT: Departament de Salut

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank