Inici 9 General 9 Farmàcies, Administració i població, els tres actors principals dels impagaments

Farmàcies, Administració i població, els tres actors principals dels impagaments

4 nov., 2013 | General, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

Som conscients que, com nosaltres, tots els titulars esteu esperant notícies sobre la data de pagament, i que necessitem respostes urgents davant la incertesa i confusió en la qual l’Administració central i l’autonòmica ens té sotmesos.

Malauradament, aquestes novetats encara no les tenim. A hores d’ara, estem pendents que es facin efectius, durant aquests dies, els ingressos del Pla ICO i/o del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA); però a l’empresarial estem treballant i debatent intensament sobre la situació en la qual ens trobem i no volem deixar de traslladar-vos les nostres impressions i la informació de la qual disposem.

Si demà dimarts no rebem cap ingrés, entrarem en el moment més crític dels últims anys, i després del viscut aquestes darreres setmanes i de les decisions preses, més enllà de la prioritat absoluta de cobrar tan aviat com sigui possible, caldrà reflexionar sobre la nova etapa que se’ns obre i ser capaços de mirar més enllà.

A FEFAC, vam triar unir la nostra representativitat com a titulars de farmàcia amb la del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya, perquè ara, més que mai, ens hem de mostrar units i forts en les decisions i accions que hem pres de mutu acord.

L’anàlisi de la situació es pot enfocar des dels diversos actors:

Nosaltres:

De ben segur, part de vosaltres considereu l’actitud i accions que hem pres com toves o inadequades, i inclús algú pensarà que el que està succeint ens resulta indiferent. A uns altres us poden semblar encertades i hi haurà qui les trobi agosarades o qui tingui por de que provoquem un canvi de model de farmàcia.

Administracions:

Un cop superem el problema dels impagaments, ens haurem d’asseure amb l’Administració per continuar fent evolucionar l’oficina de farmàcia cap a àrees d’activitat i rendibilitat que ens separi de l’actual dependència dels medicaments dispensats amb càrrec al CatSalut, que ens debilita. Per assolir-ho, és imprescindible l’acord amb els poders polítics, donat que són ells qui legislen i no nosaltres.

Ciutadans:

Cal valorar el fet que, en aquests moments, la població està manifestant la seva comprensió envers nosaltres; però si els col·loquem en una situació d’haver de triar entre el millor per a ells mateixos o per a nosaltres, probablement triïn el millor per a ells mateixos, deixant-nos sols davant una Administració hostil per haver-la col·locat en una situació incòmoda davant els ciutadans, que són qui els voten.

Fer sentir el ciutadà hostatge de qualsevol col·lectiu, per més raó que aquest tingui, no és el millor. Això, en el nostre cas és encara més greu, perquè poden pensar que estem fent servir com a eina de pressió els seus tractaments i, com a conseqüència, la seva salut.

Un cop dibuixat l’escenari, és oportú fer algunes consideracions sobre cadascun dels actors:

Nosaltres: Tenim tot el dret i la raó d’estar emprenyats, angoixats i amb els ànims més que encesos per la precària situació econòmica i en molts casos de ruïna a la qual ens han portat els impagaments, havent fet la nostra feina de forma correcta.

A més, s’afegeix que l’impagament és una manca de respecte i consideració cap a uns professionals als que s’està castigant més que a la resta, donat que vàrem començar a patir les retallades anys abans que els demés.

Administracions: No han considerat suficientment que alguns dels pilars bàsics de la nostra societat, com la salut i l’educació, no es poder fer trontollar per pressionar o debilitar l’adversari. En aquesta estratègica política, hem esdevingut víctimes en la consecució dels seus objectius, donat els imports del deute i la importància i repercussió social del medicament.

Ciutadans: En molt casos, estan patint la crisi més gran de la seva vida i estan, lògicament, molt angoixats, sensibles i irritables davant de qualsevol mesura que els afecti i, encara més, si es tracta de la seva salut, donat que han patit les retallades de metges, intervencions, proves diagnòstiques, tractaments i ajut social.

Un cop dibuixat aquest escenari, ara t'expliquen les accions i decisions preses, que són les següents:

1. Intentar aconseguir el pagament a través del diàleg i el pacte.

D’aquesta manera s’evita, d’una banda, generar problemes als ciutadans, que poden tenir conseqüències negatives per a nosaltres i, d’altra banda, l’hostilitat de les Administracions. Hem fet visites al més alt nivell al Ministeri d’Hisenda i Departament d’Economia, i hem tingut converses amb qui hem cregut útil tenir-les per assolir el cobrament.

2. Tenir la màxima repercussió possible entre els mitjans de comunicació.

Hem fet la roda de premsa conjunta i hem tingut nombroses aparicions en tots el principals mitjans de comunicació. Ho hem assolit intentant respectar al màxim les regles de la comunicació mediàtica, és a dir, evitant cometre l’error de dir el que no havíem de dir, de repetir sempre els mateixos missatges, tot passant la responsabilitat a qui realment la té, i fer-ho raonadament i amb un to moderat, ja que el públic només vol entendre la situació i saber com li pot afectar.

3. Assolir finançament d’urgència per a les farmàcies que més la poguessin necessitar. Aquest ha estat l’objectiu de l’acord de cessió de crèdit per avançar el cobrament de la factura de novembre del 2012, assolit pel COFB amb el BBVA (província de Barcelona), amb les dificultats de manca de temps que ha representat.

4. Plantejar mesures de pressió.

Pensem que ens dóna una força i credibilitat indiscutibles el fet que els col·legiats puguem votar democràticament les propostes que nosaltres mateixos plantegem, a través de les webs corporatives i amb les garanties del sistema de signatura electrònica controlat i verificat per un notari, amb la fi que tots els farmacèutics puguin exercir el seu vot, independentment de si han pogut assistir o no a les reunions que hem convocat.

5. Procurar i facilitar que les mesures decidides democràticament les apliquem tots. De no ser així, i si cadascú mira per sí mateix i pensant en el curt termini, com a col·lectiu sortirem enfeblits i dividits. Però, si ho fem tots, tindrem possibilitats d’assolir l’objectiu.

Malgrat que la decisió sobre que cobrem o no la té l’Administració, de ben segur que influiran en aquesta decisió les mesures que prenguem com a col·lectiu i la forma amb la qual les duem a terme, tant nosaltres, els vostres representants, com cadascun dels titulars individualment.

JUNTA FEFAC

22 Comments
  1. El que no te sentit, és que ens endeutem més perquè no ens volen pagar, ni tampoc volem que el ciutadà pagui… quan haguem de tancar les farmàcies perquè ens hem arruinat, no hi haurà qui estigui finançant la medicació. És per això que hem d’exigir la prioritat en el pagament dels medicaments finançats, i a més, que no ens obliguin a endeutar-nos més… Ja fem tard per decidir accions contundents que fem tots i no només uns quants… per mi tancar la farmàcia avui día no és viable, no veig sentir a refusar la única vía d’ingressos que tenim amb la venta lliure, però no puc finançar ni un medicament més. O paguen, o tanquem SIFARE ARA! I si volen anar al CAP a buscar medicació, que els colapsin a veure si realment és aquesta la funció que han de fer al CAP.

  2. Em nego a seguir finançan els medicaments dels meus clients, si l’administració no paga els deutes jo no vull dispensar més a càrrec de la meva butxaca, si la gent s’emprenya, amb perdó que vagin a reclamar a on pertoca.No hem de ser tan porucs, es un tema de justicia.

  3. BONA FEINA i ÀNIMS PER LO QUE QUEDA!! Una suggerència; Si tots els farmacèutics firméssim un acord, podríem d’una forma automàtica (demandar o generar els interessos corresponents)totes les factures que no respectin el venciment acordat? Sense perdre, amb l’administració el to col.laboratiu, però potser seria una forma més de pressió. Crec que la opinió pública sempre ens recolzarà i els interessos sumen molts diners. No ho se, és una suggerència. Gràcies i a per totes!

  4. Primer de tot agrairvos, el costat q ens esteu fent Pero no entenc a on voleu anar a parar La hostilitat de la administracio, ja l’han demostrada, tractan nos com pallasos are si are no…are tampoc, les declaracions del Padrosa, impresentables, donara els noms de les farmacies que encare no ha arruinat? La gent no ha d’estranyar que ja no podem mes, si van al super sense diners que pasa?es qu el menjar no es imprescindible? Crec sincerament, que si no ens plantem no en sortirem Per cert, els diners q deien on son? S’ha de tancar el sifare ja, no podem endeutarnos mes

  5. Primer normalitzar cobraments. Per mi el gran debat es definir com ha de ser la farmàcia dels propers anys, consensuant voluntats, dels usuaris, dels politics i dels professionals.

  6. Gràcies per les explicacions i l’exposició de motius. Al menys ens dieu més coses que el cole. La situació no és gens fàcil. Personalment crec que no ens paguen per que NO VOLEN (ni els uns ni els altres). No entraré a valorar els motius (son varis i crec que entre ells també està la destrucció del model….) però el que NO PODEM FER de CAP DE LES MANERES és no prendre cap mesura. Crec que , si és legal, la idea d’en Rafel Castelló de dispensar la medicació i cobrar el 100% perque sifaré ja “no sap” que ha de cobrar a cada ciutadà no és dolenta….No deixem a la població sense els seus medicaments, però de moment haurien de pagar el seu cost. Qui no pugui pagar se l’adressaria al CAP i allà ja solucionarien el seu problema. SEGUEIX EN EL SEGUENT MISSATGE

  7. L’altra mesura seria un ajornament per part de la distribució i la industria del deute. Fins ara ens ho estem carregant tot nosaltres quan som els que en xifres absolutes tenim la retribució més baixa. Això es podia haver fet fa mesos i no s’ha fet res. D’això em queixo. Hi havien mesures a adoptar que no golpejaven a la ciutadanía, però com que ens hem adormit ara son més dificils d’aconseguir. A mi em fa MOLTA POR perque a mesura que el deute es fa més gran les possibilitats de que t’ho paguin van mimbant……..

  8. També m’agradaria saber realment quines mesures estarien dins de la legalitat i que no i quines consecuències `podriem tenir, però consultant a uns bons advocats, d’aquells que busquen solucions, no com els que vam tenir al març a Infarma.

  9. Estic d’acord amb la Victoria som massa discrets i patim en silenci. El Sr. Padrosa no té ni idea de que parla i crec que els Col·legis li haurien de passar una llista de les farmàcies que poden seguir finançant en blanc. Els Cap’s fan venir a la gent a buscar benes a la farmàcia amb recepta perqué ells ja no tenen ni material de cura i podràn donar medicaments???? No sé quina realitat és la que viu el Sr. Padrosa però li hauriem d’ensenyar la que pateix la resta de la societat. Jo com la Laura tampoc veig viable tancar la farmàcia per qué necessito la caixa del dia per sobreviure però sí veig factible anunciar que no puc dispensar res més a compte del CatSalut i sentint-ho molt enviar-los al Cap …

  10. PATÉTIC”” Ho tenim tot perdut no? Dons jo no pénso quedarme de braços tencats.Si no hi han calers no hi han medicaments, ja els trobarán als CAPS I HOSPITALS(es la resposta del sr Padrosa i ho va dir ben alt i públic ).A mi no hem fá falta desconactar el SIFARE.lA SOGA AL COLL,NI DE BROMA.Bona nit .

  11. Des de les associacions i l’administració NO ens podeu demanar que ens endeutem més!!! NO, NO ens ho podeu demanar més!!! És un ultratge, una ofensa i un àtac directa a la nostra professionalitat, a la nostra dedicació … Jo diumenga tanco per vacances (programades des de principis d’any) me’n vaig amb ganes de no tornar mai més i li passo el problema a la meva companya que obrirà dilluns … porto quatre setmanes de guàrdia localitzada i tot descaradament “BY THE FACE”

  12. Si us plau, no perdem més el temps, quines mesures de pressió tenim sobre la taula?Quan i com les votem?

  13. Si demà no cobrem deixaré de comprar medicaments de la seguretat social al 100% i que vagin al CAP o a l’Hospital que no tenen ni un duro i que ja fa temps que envien els pacients a la Farmàcia. Pilar,el Sr.Padrosa no viu la realitat, només és un politic que parla des de la trona (púlpito) amb la poltrona assegurada i cobrant al nòmina cada mes. Però el pitjor és en Boi Ruiz que està desaperegut en combat per no cremar-se. Demà parlaré amb les meves veïnes per si volem que els hi enviï totes les persones del meu poble a alguna d’elles.

  14. Les accions a pendre el Nostre Col.lectiu malgrat la nostra indefensió,, han de filar prim. Juridicament devant d`un incompliment(administració), no es pot crear-ne una altre( professionals) recordeu el procés de València., Potser es el que volen, que perdem la liquiditat( ja ho han aconseguit) i els nervis (no els podem perdre) i finalment la legalitat,( que fins ara, Nosaltres la complim pèro Ells No) per rebaixar encara més el nostre pes especìfic en una hipotètica negociació futura o concert. Força i determinació, sí, sense fisures. Risc legal de les nostres accions, comparat, valorat i assumit per Tots. Es molt realista el comentari de la Junta quan diu que la ciutadanía finalment, triará el millor camí per el seu propi benefici i amb la ” que cau” es molt natural… S`els ha de informar bé, fer pinya i costat amb Ells ,mentres es pugui que son els qui pateixen, i no fer el joc Polítics que ens manipulen a Tots

  15. Si,si todo muy bien…….pero según la vanguardia de esta mañana el ” malentés” quizás no lo es tanto y el dinero puede que no llegue. Ah, y todo lo que se me ocurre a continuación estaria lleno de ************

  16. Escolteu al que va dir el Sr Niño Becerra ahir al 8TV.Si no reacccionenem es que tenim sang de NAP.Reunió urgent entre farmacéutics de la mateixa ABS,i portar a terma només un sol dia la proposta del Sr Director i aveura que pasa. AMB UBN DIA EN TINDRAN PROU..I mentrestan nosaltres dede la OF,servils , atentsn donant tota classe d’explicacions..en definitiva portarl-hos al nostre terreny.Ells están guanayan temps.Calers? ni a Madrid ni a Catalunya.Si hos plau, la p´roxima pegatina o cartell, que hi sorti el Burrro catala (nosaltres..)

  17. Gràcies AFB. Pregunta: podem començar a enviar la gent a buscar medicació al CAP i hospital tal com “sugereix” des de la conselleria el “sr” Pedrosa? Es vulneren lleis? Espero la vostra pronta resposta donada la urgència de la situació.

  18. Avui 10h mati ja he enviat unA clientA al CAP del ABS sARRIA DE TER.HO Troba molt bé i a mes m’ha dit que la gent també te que fernos costat. Anims i pose-ho a la practica.

  19. Estem bojos o que? A HORAS D’ARA JA ES TENIA QUE HAVER FET REUNIONS I VOTACIO DE LES MESURES A PENDRE. Pasarem altre mes pendent de si paguen o no?

  20. Tot això que comenteu està molt bé, però pensó que el més important de tot és que fem el que fem ho fem JUNTS,és la única manera de fer força, estant UNITS

  21. Esta claro, tenemos un problema de liquidez, no tenemos dinero, pero creo que no hemos de perder de vista q mas tarde o temprano tendrán que pagar. Seguimos generando facturas que no nos están pagando. Hemos de seguir acudiendo al banco y pagar sus “módicos” intereses, sino, acabaran con nosotros. Tenemos problemas de liquidez pero la gente continua entrando en nuestras farmacias. Cuantas empresas se financiarían solo por poder tener la gente que tenemos. Repito, acabaran pagando. No debemos perder la calma.

  22. Ja hauríem d`estar derivant els pacients cap als Hospitals , com així ens va indicar el Sr. Pedrosa ,a què esperem?.