• Al llarg de les reunions, han pogut transmetre als diferents partits com han viscut aquesta situació els farmacèutics, quines accions han dut a terme en benefici dels pacients i què poden aportar durant el desconfinament
  • Gràcies a les mesures posades en marxa, s’ha aconseguit, entre altres aspectes, evitar més d’un milió de desplaçaments als centres sanitaris, facilitar l’accés a mascaretes per part de la població, apropar els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) al domilici del pacient quan la farmàcia hospitalària ho ha sol·licitat i garantir la prestació farmacèutica a les persones ingressades als Hotels-Salut
  • L’incertesa de l’evolució de la pandèmia i les capacitats demostrades ens porten a proposar als polítics continuar treballant en allò que la farmàcia pot fer i com millorar el que s’ha fet per poder obtenir millors resultats en salut i prevenció

Barcelona, 29 de maig de 2020. Durant les darreres setmanes, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) s’han reunit amb representants de diferents partits polítics catalans per traslladar la realitat que estan vivint les farmàcies durant la pandèmia provocada per la COVID-19.

Quines qüestions s’han abordat durant les trobades?

Més concretament, durant aquestes trobades s’ha detallat l’actuació en primera línia dels farmacèutics i s’ha posat en valor la important tasca que estan duent a terme aquests professionals sanitaris més enllà de la seva feina habitual relacionada amb l’àrea del medicament. Exemples d’aquestes actuacions, posades en marxa des del CCFC i l’Administració, i comptant amb la implicació de les farmàcies catalanes, han estat  la  distribució de mascaretes a la població en el marc de la campanya Mascareta /Salut; les gestions al voltant del pla de medicació, que han evitat més d’un milió de desplaçaments als centres sanitaris; apropar els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) al domilici del pacient quan la farmàcia hospitalària ho ha sol·licitat; i la prestació farmacèutica als anomenats Hotels-Salut. Entre altres accions, també s’ha posat en marxa una xarxa de voluntaris per apropar la medicació a pacients fràgils que no poden sortir de casa i s’han habilitat diferents sistemes per tal de verificar i dispensar les receptes privades de manera virtual amb total seguretat.

Així mateix, tant des del Consell com des de FEFAC s’han traslladat les inquietuds i problemàtiques a les quals han hagut de fer front els farmacèutics en la gestió d’aquesta crisi sanitària, com per exemple, els obstacles per estar ben protegits en un mercat feroç i especulatiu. També s’’han abordat les perspectives de futur i el paper que pot tenir la farmàcia en el desconfinament, com la possible implicació de les farmàcies en un programa de cribratge poblacional, o participació en campanyes de vacunació de la població.

“Hem donat resposta amb compromís i responsabilitat als reptes d’aquesta crisi sanitària”

Jordi de Dalmases, president del CCFC, apunta que “totes les iniciatives que hem dut a terme els farmacèutics han tingut com a objectiu principal col·laborar el màxim possible a controlar la pandèmia, aprofitant la capil·laritat i distribució territorial de les farmàcies, i enfortint així la integració amb els diversos nivells assistencials del sistema sanitari”. “Precisament per això, considerem que aquestes reunions són molt importants per poder explicar de primera mà com estem vivint els farmacèutics aquesta situació i deixar palès com ens hem implicat, un cop més, per donar resposta amb compromís i responsabilitat als reptes que ha generat aquesta crisi sanitària”, afegeix.

“La pandèmia ha suposat la prova més gran d’estrès pel nostre model d’ordenació farmacèutica”

Antoni Torres, president de FEFAC, considera la situació com “test d’estrès”, “donat quesom capaços de donar servei en moments de gran mobilitat, com amb el turisme. I també ara, que hem passat a l’altre extrem, amb la mobilitat anul·lada, prestant un servei farmacèutic ampliat, amb una demanda d’informació, consell i suport dels més alts, i amb la ciutadania amb grans pors, incerteses i angoixes, així com amb dificultats per tenir contacte personal amb la resta de professionals sanitaris”.

“Juntament amb el valor social i de suport al sistema sanitari, col·laborant en reduir la pressió assistencial, cal destacar la tasca, per iniciativa pròpia, per facilitar la protecció dels equips i la població: borsa de treball d’emergència i Plans de contingència organitzativa interna (preservar la seguretat i garantir el manteniment del servei) i Pla de contingència econòmica (per aquelles farmàcies econòmicament fortament afectades, per ser un servei essencial obligat a romandre obert). Tot això ha donat com a resultat que el 98% de les farmàcies hagin prestat servei, malgrat que un 36% han patit baixes laborals per causa de la covid-19”, segons Torres.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank