El món digital és una realitat que ha envaït les nostres vides, tant en l'àmbit personal con en el professional. En el cas concret dels negocis, la tendència de les plataformes digitals ha contribuït a reorganitzar l'activitat econòmica i les relacions laborals. Així ho van exposar els professionals reunits ahir a Barcelona en la jornada PIMEC "Plataformes digitals i marc laboral: reflexions de futur". En ella es va donar a conèixer l'activitat d'aquestes plataformes i com han influït en diferents sectors, inclòs el farmacèutic.

Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), va explicar, en el marc de la taula "Realitat i experiències" d'aquesta jornada, com ha afectat al sector de la farmàcia la irrupció de l'economia de plataformes. També van participar en aquesta taula de debat el president de l'Associació Bicitours de Barcelona, Borja Martínez, i representants de les plataformes digitals Deliveroo, Stuart i Malt.

Risc per a la salut i la seguretat del pacient

La seguretat i el benestar de les persones en l'àmbit de la salut està en joc amb l'activitat d'algunes plataformes digitals, concretament amb la d'aquelles en les quals poden adquirir-se medicaments a través d'una secció de farmàcia, i que un transportista independent compra a la farmàcia per lliurar-los al consumidor. Cal recordar que, al mes de febrer d'aquest any, FEFAC va posar una denúncia a Glovoapp per venda il·legal de medicaments.

En la seva intervenció, Antoni Torres va assenyalar la ubiqüitat de les plataformes digitals, és a dir, la seva penetració en diferents àmbits, estiguin aquests regulats o no, i la comoditat que aquestes ofereixen, com a característiques principals. En el cas concret de Glovoapp, va explicar que realitza la venda de medicaments en la secció de farmàcia 24 hores de la web com si fos una farmàcia online, quan en realitat no ho és. "Proposa productes per determinats símptomes i el pagament té lloc a través de l'aplicació o de la web", va puntualitzar Torres.

Característiques del medicament i la farmàcia

Antoni Torres va recordar que el sector del medicament i de l'oficina de farmàcia està regulat per oferir garanties, seguretat i qualitat al consumidor en matèria de salut. Va posar èmfasi en el fet que el medicament "no és un bé de consum" i que, per tant, "no està subjecte a les regles del comerç sinó de la sanitat i la salut pública". En aquest sentit, va incidir en el fet que el farmacèutic el que fa és "dispensar", no "vendre" (acte de comerç).

Torres va destacar que el medicament està sempre sota el control del professional, ja sigui el metge (mitjançant la recepta) o farmacèutic (consell). "En aquest context, no es pot banalitzar el consum de fàrmacs", va dir Torres, qui va apuntar que el 50% dels ingressos hospitalaris al nostre país són conseqüència del mal ús dels medicaments.

El president de l'empresarial va insistir que la farmàcia és un establiment d'interès públic on el responsable és el farmacèutic i va traslladar aquest concepte a l'àmbit de la farmàcia online. "Perquè existeixi una farmàcia online ha d'haver-hi darrere una farmàcia física i el medicament que es ven online ha de ser tractat igual que el que es dispensa presencialment, per garantir el seu ús correcte i la seva seguretat", va concloure. A més, els intermediaris estan prohibits expressament pel Reial decret 817/2013, que especifica que la venda de medicaments només pot realitzar-se des de l'oficina de farmàcia responsable de la dispensació, i que regula el transport dels medicaments.

Professionalitat del farmacèutic

"Substituir als tècnics del medicament per un rider o repartidor precaritza el mercat laboral", va assegurar Torres, qui va insistir que el farmacèutic dispensa a partir de la descripció d'una patologia i la vinculació amb el pacient per garantir la seva seguretat. I és que quan es tracta al farmacèutic com a un venedor, la cadena de seguretat es trenca.

A manera de conclusió, el president de l'empresarial va recordar que el model de Glovoapp és còmode però no és segur; que ven, però no dispensa; que actua com una farmàcia online sense ser-ho; que precaritza el mercat laboral farmacèutic i posa en risc la salut de les persones. "Davant d'aquesta situació, la farmàcia és un referent de qualitat que aporta equitat i accessibilitat professional, confiança basada en la seguretat i garanties, a més d'atenció farmacèutica i serveis relacionats amb la medicació.

Bicitours reivindica la regulació del mercat per competir en harmonia

Borja Martínez, president de l'Associació Bicitours de Barcelona, un grup d'empreses del sector de la bicicleta que es dediquen a l lloguer i l'organització de rutes a la ciutat, va participar en la taula "Experiències i realitats". Martínez va manifestar la inquietud de Bicitours davant l'aparició de plataformes digitals de lloguer de bicicletes "il·legals" en la via pública, concretament en el pàrquing públic de bicicletes, "que a més d'envair el mobiliari, es localitzen on volen, també en els punts turístics de la ciutat, i no paguen impostos". Martínez va reivindicar davant els assistents la importància de la regulació en el sector per competir en harmonia i que el creixement es produeixi de forma sostenible. Actualment existeixen 140 empreses legals a Barcelona, amb un volum de 12.000 bicicletes. "Si féssim el mateix que fan aquestes plataformes es produiria una disrupció", va concloure.

Deliveroo, flexibilitat vs desprotecció?

Diana Morato, directora general de Deliveroo a Espanya, va estar present en aquesta taula rodona, en la qual va reflexionar sobre la possibilitat d'oferir flexibilitat laboral des de les plataformes digitals i va qüestionar la desprotecció dels repartidors. "Cal trobar una forma d'oferir treball flexible per aquell que ho vulgui, sense deixar desprotegits els autònoms". Morato va recordar que Deliveroo és la primera plataforma que ha ofert una assegurança gratuïta per als treballadors. La seva intervenció es produïa el mateix dia en què el jutjat 6 de València fallava que un dels seus repartidors té una relació laboral i no és treballador per compte propi. La resolució considera "improcedent" l'acomiadament d'un dels seus repartidors, i obliga a readmetre'l en les mateixes condicions que abans de l'acomiadament o abonar-li una indemnització. En aquest sentit, Morato va recordar als assistents la rapidesa amb la qual evolucionen les plataformes digitals, fent que "el que es jutja ara no és la realitat del present". Aquesta declaració va en la línia de les realitzades durant el dia d'ahir per Deliveroo, que explicava en un comunicat que la sentència es refereix a un contracte anterior i no reflecteix la forma en què els riders col·laboren actualment amb Deliveroo.

Stuart planteja nous models d'autònom per al futur

Àngel Mesado, consultor de Polítiques Públiques de Stuart, la plataforma digital per realitzar enviaments urgents o programats des d'un negoci, va explicar que no venen ni lloguen productes, sinó que el que fan és vendre tecnologia. "Davant la necessitat del consumidor i el canvi tecnològic donem resposta a la mobilitat de la ciutat i contribuïm a evitar la congestió en l'última milla", va assegurar. En opinió de Mesado, un espai de diàleg és possible per trobar eines que permetin la regulació dels treballadors d'aquestes plataformes. "Potser nous models d'autònom", va concloure.

Malt, model de plataforma per combatre la precarietat

Gonzalo Torres, country manager Spain de Malt, una plataforma digital que posa en contacte a empreses amb freelance de diferents perfils, va explicar en què consisteix el seu model, l'objectiu del qual és combatre la precarietat dels autònoms, garantint la seva seguretat i evitant problemes a aquests professionals. "Des de la nostra plataforma no fomentem el treball puntual sinó que apostem pels equips de treball". Torres va recordar la importància de la formació continuada i els contactes professionals en determinades professions i va assenyalar que tenir un bon perfil a LinkedIn o Malt és tenir més possibilitats de trobar feina.

Font: Departament de Comunicació de FEFAC

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank