Inici 9 General 9 La distribució farmacèutica europea debat a Madrid sobre els reptes actuals

La distribució farmacèutica europea debat a Madrid sobre els reptes actuals

2 juny, 2017 | General, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

Aquesta setmana s’ha celebrat a Madrid la 58a trobada anual de la patronal europea de distribuïdors de salut (GIRP, segons les seves sigles en anglès). Els majoristes dels diferents països europeus comparteixen les mateixes preocupacions, entre les que destaca el sistema de verificació de medicaments (SEVEM), que entrarà en vigor el febrer del 2019 amb l’objectiu de lluitar contra la falsificació de medicaments.

Els medicaments innovadors amb un alt impacte econòmic, que a Espanya tendeixen a desviar-se de l’oficina de farmàcia cap als hospitals, és una altra de les qüestions de debat, doncs condicionen la forma de treballar, tant des del punt de vista econòmic com logístic.

El president de la patronal de la distribució a Espanya (Fedifar), Eladio González Miñor, va incidir en què les distribuïdores han de poder desenvolupar serveis per donar resposta a les necessitats de la població, en col·laboració amb la resta d’agents, com l’oficina de farmàcia i els laboratoris. Segons va afirmar, el repte de la distribució és continuar “garantint l’accés als medicaments, allà on els ciutadans els requereixin, amb qualitat i seguretat”, i anar més enllà de la seva activitat tradicional per aportar noves solucions en salut.

D’altra banda, s’han publicat els resultats d’un estudi sobre l’eficiència de les distribuïdores de gamma completa a Europa (que distribueixen el 75% dels medicaments), en comparació als distribuïdors short-liners i les entregues directes de laboratoris. L’informe ofereix dades que revelen la seva cost-eficàcia i el subministrament ràpid i constant de medicaments de la distribució de gamma completa, que posa a l’abast de la població de manera òptima. L’informe també posa de manifest la reducció dels marges de les distribuïdores en un 29%, des de l’any 2001.

Les oportunitats que presenta l’ús de les dades massives, el ‘big data’, és un altre dels temes que van centrar la reunió. Aquesta eina té una enorme potencialitat en termes de salut pública, però s’enfronta al repte d’aconseguir fer útils i manejables les quantitats “colossals” d’informació que s’obté de manera dispersa. Les principals traves en la utilització d’aquestes dades massives són la seguretat, la privacitat de les persones i l’estandardització.

Fonts: El Global / Diariofarma

0 Comments