Inici 9 General 9 La morositat podria haver provocat la pèrdua de 6,5 milions de llocs de treball a Europa

La morositat podria haver provocat la pèrdua de 6,5 milions de llocs de treball a Europa

22 gen., 2019 | General, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Fiscal

La morositat pot provocar a curt i mitjà termini problemes de flux de caixa i pèrdua d’ingressos, la qual cosa té conseqüències més àmplies per a l’economia, ja que impedeix que les empreses inverteixin i creixin. Aquest lent creixement i la incapacitat de contractar a nous empleats són impactes de la morositat que incideixen directament sobre el PIB i l’ocupació nacionals.

En total, 6,5 milions de llocs de treball podrien haver-se creat a Europa si hi hagués hagut menys retards en el pagament de factures a proveïdors, alerta la Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), atesos les dades de l’últim informe sobre la morositat en les transaccions entre empreses elaborat per la Comissió Europea.

Quan els problemes de flux de caixa s’allarguen en el temps poden dificultar la liquiditat de les empreses que intenten complir amb les seves obligacions contractuals amb les proveïdors o el personal, i en casos extrems, pot derivar en acomiadaments.

Si el flux de caixa es fa insostenible, llavors es converteix en una amenaça per a la supervivència de l’empresa i pot conduir a la fallida. Així ho afirma gairebé una de cada cinc empreses del sud d’Europa (concretament Espanya, Grècia, Croàcia i Romania). En aquesta línia, la Comissió Europea assenyala que, per exemple, l’eliminació de la morositat crònica a Itàlia, Portugal i Espanya reduiria entre 124.000 i 248.000 els tancaments d’empreses cada any.

Recomanacions de la Unió Europea contra la morositat

Com la qüestió del flux de caixa no és únicament una causa de morositat, sinó que també és el seu resultat, el president de la PMcM, Antoni Cañete, insisteix a posar en marxa les recomanacions de la Comissió per obtenir un flux de caixa més saludable.

Per a la institució europea, això s’aconseguiria a través d’una correcta gestió de les factures i del crèdit, perquè proporcionaria un major nivell d’estabilitat a les empreses.

En aquesta línia, la Comissió Europea aconsella a les pimes formar-se en gestió de crèdits per a conèixer tècniques de control eficaces amb les quals escurçar el període mitjà de cobrament i mantenir un flux de caixa òptim, reduint així el risc d’impagament i augmentant el potencial de creixement.

Règim sancionador, realitat en 2019 a Espanya

Una altra de les recomanacions recurrents en l’informe de la Comissió Europea per a reduir la morositat als països membre és instaurar un règim sancionador, que a Espanya es posarà en marxa aquest any i preveu multes de més de 800.000 euros.

Per al president de la PMcM, Antoni Cañete, el règim sancionador és “l’única manera d’aconseguir un major compliment del termini de pagament màxim de 60 dies establert per la Llei de lluita contra la morositat; amb les sancions s’evitarien molts dels mals hàbits de pagament que existeixen al nostre país, acabant amb les pràctiques abusives d’imposar terminis de pagament lleonins”.

Pots llegir l’informe de la Comissió Europea en aquest enllaç: https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/c8b7391b-9b80-11e8-a408-01aa75ed71a1

No has rebut aquesta notícia per e-mail? Subscriu-te a la newsletter diària de FEFAC
0 Comments