L’Aemps ha revisat la situació a Espanya de Metamizol, un analgèsic i antipirètic comercialitzat des de fa anys amb diferents noms comercials (Algi-Mabo, Nolotil, Metamizol EFG i Buscapina Compositum), amb motiu de la notificació recent al Sistema Espanyol de Farmacovigilància de casos d’agranulocitosis, particularment en pacients d’origen britànic.

Aquests són medicaments molt utilitzats indicats com analgèsics en diverses situacions que cursen amb dolor agut moderat a sever, i com antipirètics quan altres alternatives no són eficaces.

Entre les possibles reaccions adverses, l’aparició d’agranulocitosis o de neutropènia és coneguda i, encara que amb baixa freqüència, és una reacció greu que pot arribar a produir la mort del pacient. Encara es desconeix la seva etiopatogènia, es considera una reacció de tipus immunològic.

Recomanacions de l’Aemps

D’acord amb les dades de consum de metamizol proporcionades pel Comitè de Seguretat de Medicaments d’Ús Humà i experts clínics, l’Aemps recorda que aquests medicaments estan catalogats com “medicaments de prescripció” i recomana als professionals sanitaris:

  • Fer servir metamizol només en tractaments de curta durada (7 dies com a màxim), dins de les indicacions autoritzades i les dosis mínimes eficaces.
  • Si és necessari un tractament més llarg, realitzar controls hematològics periòdics, incloent-hi fórmula leucocitària.
  • Durant el tractament, vigilar l’aparició de simptomatologia indicativa d’agranulocitosis, informant els pacients que, en tal cas, suspenguin el tractament.
  • Abans de prescriure metamizol, realitzar una anamnesi detallada per evitar el seu ús en pacients amb antecedents de reaccions d’hipersensibilitat o hematològiques a metamizol, pacients amb tractament inmunosupresor o amb medicaments que puguin produir agranulocitosis.
  • Adoptar especial precaució en cas de pacients d’edat avançada.
  • No utilitzar metamizol en pacients en els quals no sigui possible realitzar controls.

Finalment, recorda la importància de notificar totes les sospites de reaccions adverses a través del Centre Autonòmic de Farmacovigilància corresponent, podent-se també notificar mitjançant el formulari electrònic disponible a www.notificaRAM.es.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank