El passat 18 de maig, el Govern va aprovar el Reial decret 293/2018 sobre reducció de consum de bosses de plàstic, traslladant així la directiva comunitària per reduir el consum de bosses de plàstic i l’impacte d’aquestes en el medi ambient. D’aquesta manera, a partir de l’1 de juliol, totes les comunitats cobraran les bosses de plàstic. Les farmàcies, com la resta d’establiments comercials del territori estatal, estan obligades a cobrar-les.

Tipus de bosses de plàstic al mercat

La normativa defineix “bosses de plàstic” com a “bosses, amb nansa o sense, fetes de plàstic, proporcionades als consumidors en els punts de venda de béns o productes, inclosos la venda online i entrega a domicili” i els tipus de bosses:

  • Bosses de plàstic lleugeres: són les que tenen un gruix inferior a 50 micres.
  • Bosses de plàstic molt lleugeres: són les que tenen un gruix inferior a 15 micres, necessàries per raons d’higiene, o que se subministren com a envàs primari per a aliments a granel (fruita, llegums, carn, peix…) quan el seu ús contribueix a prevenir el desaprofitament d’aquests aliments.
  • Bosses de plàstic fragmentable: són les fabricades amb materials plàstics que inclouen additius que catalitzen la fragmentació del material plàstic en microfragments.
  • Bosses de plàstic compostables: són les que compleixen els requisits de la norma europea vigent EN 13432:2000 “Envasos i embalatges. Requisits dels envasos i embalatges valoritzables mitjançant compostatge i biodegradació. Programa d’assaig i criteris d’avaluació per a l’acceptació final de l’envàs o embalatge”.

Quines bosses cal cobrar a partir de l’1 de juliol?

Totes les bosses de plàstic hauran de cobrar-se, a excepció de:

  • Les molt lleugeres (inferior a 15 micres).
  • Les bosses de plàstic amb gruix igual o superior a 50 micres amb un percentatge igual o major al 70% de plàstic reciclat (els comerciants hauran de disposar de documentació proporcionada pel fabricant que acrediti el percentatge).

Els establiments hauran de cobrar per cada bossa de plàstic el preu que vulguin, podent prendre com a referència els preus orientatius establerts en el reial decret (entre cinc i els 15 cèntims d’euro, en funció del gruix de la bossa).

Igualment, hauran d’informar els consumidors dels preus, exposant-los al públic en un lloc visible i incloent una referència al compliment de les obligacions establertes en la normativa.

Preus orientatius de les bosses

  • Bosses amb gruix inferior a 15 micres que no siguin necessàries per raons d’higiene o per envasar aliments a granel: 5 cèntims per bossa.
  • Bossa amb gruix compresa entre 15 i 49 micres: 15 cèntims d’euro per bossa.
  • Bossa amb gruix igual o superior a 50 micres, amb contingut igual o superior a 50% de plàstic reciclat però inferior al 70%: 10 cèntims d’euro/bossa.

Altres dates clau de la normativa

A partir de l’1 de gener de 2020 es prohibirà la venda de bosses de plàstic fragmentables i bosses de plàstic de gruix igual o superior a 50 micres hauran de contenir un percentatge mínim del 50% de plàstic reciclat.

A partir de gener de 2021 es prohibirà la venda de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres, excepte si són de plàstic compostable.

A Catalunya i Andalusia les bosses ja es cobraven

L’Administració catalana ja va prohibir la gratuïtat de les bosses de plàstic al març de l’any 2017 mitjançant la llei 5/2017, de 28 de març, amb l’objectiu de reduir el seu impacte sobre el medi ambient. Aquesta mesura té origen en el Pacte per la Bossa, signat en 2009 entre la Generalitat i les organitzacions de distribució i fabricació amb presència a Catalunya. L’Agència de Residus de Catalunya i el sector comercial van pactar en 2015 que les bosses es cobrarien de forma voluntària i es va realitzar una campanya per reduir el seu consum.

En el cas d’Andalusia, l’Impost a les Bosses de Plàstic (IBP) va entrar en vigor l’1 de maig de 2011, aprovat per part del Govern regional. El seu objectiu era el de retallar fins a un 90% el consum de bosses de plàstic en la comunitat andalusa.

Dades d’escàndol

Les bosses de plàstic es troben entre els deu articles de plàstic presents a les escombraries marines. El 89% de les bosses de plàstic s’usa una sola vegada durant 12-25 minuts, però triga entre 100 i 500 anys a descompondre’s. A escala mundial, acaben els oceans tots els anys de 5 a 13 milions de tones de plàstic, segons dades del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació.

L’illa de plàstic del Pacífic

Existeix una gran illa de plàstic en el Pacífic que no para de créixer i que està adquirint les dimensions d’un continent. Es va detectar cap als anys 50 entre Califòrnia i Hawaii i, segons l’últim estudi de l’organització The Ocean Cleanup té 1,6 milions de kilòmetres quadrats (Espanya, França i Alemanya). Els vuit milions de tones de plàstic que acaben en el mar cada any s’acumulen allà, com a conseqüència dels corrents marines i el vent. La investigació realitzada per The Ocean Cleanup revela que l’illa de plàstic acumula 1,8 bilions d’objectes que pesen 800.000 tones. Els sondejos d’aquest estudi es van realitzar amb l’ajuda de 30 embarcacions i dos avions.

Fonts d’informació: BOE, 19 de maig de 2018/ Premsa del Ministeri d’Agricultura Pesca i Alimentació / El País / Diariofarma / Blog Rajapack

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank