Recentment han sorgit diversos llocs web i aplicacions mòbils associades de venda medicaments, tant subjectes com no subjectes a prescripció mèdica, que incomplirien la legislació.

La venda a través d’internet de medicaments o altres procediments de venda a distància preocupa a les autoritats sanitàries de tot el món. Així, un mal ús, pot suposar l’accés dels ciutadans a medicaments sense garanties de qualitat, seguretat i eficàcia o acompanyats d’una informació incorrecta.

Reial decret 870/2013, de 8 de novembre

Els requisits per a la venda legal de medicaments s’especifiquen en el Reial decret 870/2013, de 8 de novembre. Aquest regula la venda a distància al públic, a través de llocs web, de medicaments d’ús humà no subjectes a prescripció mèdica. Per tant:

  • Només està permesa la venda de medicaments no subjectes a prescripció mèdica, quedant prohibida la venda per procediments telemàtics de medicaments subjectes a prescripció mèdica.
  • La venda de medicaments no subjectes a prescripció mèdica a través d’Internet únicament la poden realitzar farmàcies. Han de ser obertes al públic, estar legalment autoritzades i figurar en el llistat publicat per l’autoritat competent (https://distafarma.aemps.es).
  • La venda ha de ser directa des de la farmàcia, amb intervenció d’un farmacèutic responsable de la dispensació i sense intermediaris.
  • Les comandes es realitzaran directament a l’oficina de farmàcia, a través del lloc web habilitat a aquest efecte per aquesta.
  • El transport dels medicaments des de la farmàcia dispensadora fins al domicili indicat per l’usuari serà responsabilitat de la farmàcia.

Conclusions

La venda a distància de medicaments per procediments telemàtics només pot realitzar-se a través dels llocs web de les farmàcies que compleixin amb els requisits i les condicions establertes en el referit Reial decret 870/2013, de 8 de novembre.

Cap encàrrec de medicaments pot realitzar-se a les farmàcies si no és directament a través del lloc web habilitat a aquest efecte per les farmàcies, amb l’absència d’intermediaris. Per tant, l’ús d’intermediaris en la compravenda infringeix la normativa descrita.

Investigacions de l’Aemps

L’AEMPS ha investigat i iniciat diferents actuacions en relació a llocs web i aplicacions mòbils. Així, aquests no asseguren que els medicaments arribin al pacient amb les necessàries garanties de qualitat, seguretat i eficàcia. A més, tampoc que arribin acompanyats de la informació directa i assegurant la intervenció del farmacèutic i comunicació directa amb el pacient, tal com preveu la normativa.

Font d’informació: Aemps. 7 d’agost de 2019.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank