El Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM) va dur a terme amb èxit el 28 de gener, la primera prova real d'una verificació i autenticació de medicaments en una farmàcia a Espanya, a través de NodoFarma Verificació. Es tracta de la primera prova realitzada amb medicaments reals que han estat serialitzats pels laboratoris, han passat per la distribució farmacèutica i es dispensen a les farmàcies on es procedeix a la verificació i desactivació de l'identificador únic.

La prova va tenir lloc a la Farmacia Del Campo (Logronyo), en un acte amb l'assistència de la consellera de Salut de La Rioja, María Martín, el president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de La Rioja, Mario Domínguez Rincón, així com els representants del Sistema Espanyol de Verificació de Medicaments (SEVeM).

La realització d'aquesta prova en una farmàcia se suma a les proves i pilotatges ja realitzats dins de la planificació establerta pel SEVeM —integrat per tots els agents de la cadena de valor del medicament— per a donar compliment a la normativa europea que entrarà en vigor el pròxim 9 de febrer. Normativa europea aprovada amb la finalitat de prevenir l'entrada de medicaments falsificats en la cadena de subministrament legal. 

En paraules de María Ángeles Figuerola, directora general de SEVeM, amb la realització d'aquesta prova s'estan complint els terminis i demostrant que el sistema està ja plenament operatiu i que funciona de forma satisfactòria. Figuerola destaca l'esforç i la col·laboració entre tots els agents de la cadena del medicament (indústria farmacèutica, distribució i farmàcies) per a aconseguir la posada en marxa d'un sistema de verificació que permetrà donar encara més garanties de seguretat als pacients i que obrirà la porta a multitud d'oportunitats futures que aportaran valor afegit a la cadena de subministrament i a l'ús adequat del medicament.

Procés de Verificació de Medicaments 

La normativa europea, que entrarà en vigor en tota la Unió Europea el 9 de febrer de 2019 i és aplicable a tota la cadena del medicament (producció, distribució i dispensació) té per objectiu prevenir l'entrada de medicaments falsificats en la cadena de subministrament legal, exigint la presència de dispositius de seguretat en els envasos de medicaments de fabricants i titulars d'autorització de comercialització, ja siguin laboratoris d'innovació, genèrics i importadors paral·lels.

Aquests dispositius de seguretat consisteixen un identificador únic —un codi bidimensional en format Datamatrix que identifica individualment l'envàs—i un dispositiu contra manipulacions en l'embalatge exterior, que pot ser un segell o precinte que permeti verificar visualment si l'envàs del medicament ha estat manipulat. De la mateixa manera, els magatzems de distribució majorista verificaran l'autenticitat del medicament i desactivaran el codi unitari en aquells casos establerts per la normativa.

Per part seva, els farmacèutics hauran d'autenticar el medicament en el moment de la dispensació del fàrmac al pacient, mitjançant l'escaneig del codi inclòs en cada envàs, i connectant-se al repositori nacional per a confirmar i autenticar que el producte que arriba al pacient és el mateix que va sortir de la planta de producció farmacèutica.

Igualment, els professionals farmacèutics hauran de comprovar que el dispositiu de seguretat anti-manipulació no ha estat infringit.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank