Inici 9 Accions legals 9 Reclamar interessos o no: Una decisió lliure o condicionada?

Reclamar interessos o no: Una decisió lliure o condicionada?

1 ag., 2013 | Accions legals, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

El Govern central ha obert una porta perquè els proveïdors puguem presentar les nostres factures i cobrar-les de manera ràpida, a través del Pla ICO. No obliga ningú a seguir aquest camí, però imposa les seves condicions, és a dir, renunciar a qualsevol acció legal de reclamació dels interessos per les demores o qualsevol altre cost que aquestes hagin ocasionat.

Per tant, se’ns planteja el dilema de demanar el cobrament, tot renunciant a la reclamació dels interessos de demora, o posposar-ho, sense data de cobrament i apostar per la via judicial de reclamar-los.

Molts de nosaltres comentem i ens preguntem sobre aquesta qüestió. Alguns ens demaneu que us ajudem a escollir el camí a prendre, i altres que expliquem la nostra visió des de la posició que ocupem. Hem debatut molt a FEFAC sobre el posicionament que hem de tenir com a empresarial. En tractar-se d’una decisió personal i lliure, molt condicionada per les circumstàncies particulars de cadascú, no som qui per dir-vos el que heu de fer.

Ens trobem davant d'una característica decisió estratègica, és a dir, que amb l’opció escollida se’ns presenten grans incerteses, incògnites i conseqüències importants. En qualsevol cas, l’elecció és individual i lliure, doncs només un mateix és capaç d'avaluar tant el risc com la incertesa que pot o vol assumir.

En el cas d’optar per cobrar a través del Pla ICO, donat que és un procediment regulat per llei, i no ser pas un contracte, acord o pacte, cap recurs posterior a l’acceptació del cobrament podria prosperar, segons ens informen els nostres assessors*.

Pel que fa a l’opció de la via judicial, els farmacèutics tenim el dret d'exigir que se'ns reparin els danys derivats d’haver hagut d’assumir uns costos molt importants per les demores en el pagament i que se’ns indemnitzin, tal com determina la pròpia legislació per a aquests casos. Prendre aquesta decisió, malgrat saber que això implica un termini de cobrament indeterminat, despeses judicials i d’altres prèvies al cobrament és un acte de reivindicació de drets molt lloable i amb tot el sentit de la justícia. A l’hora de fer una o altra elecció, és important tenir en compte que la nostra decisió afectarà tot el col·lectiu.

Cal no oblidar que hi ha diferents condicionants que poden portar a prendre la decisió per necessitat i no pas per convenciment, com la falta de liquiditat, la dificultat o impossibilitat de finançament, la situació econòmica incerta del 2013 i 2014, possibles nous incompliments (la Generalitat acaba d’anunciar noves retallades a conseqüència de l’insuficient percentatge de dèficit), etc. En aquests casos, es perd llibertat en la presa de decisió, doncs aquesta està molt condicionada.

No convé que l’Administració i l’opinió pública interpretin que una massiva petició de cobrament, a través del Pla ICO, revela una baixa importància de l'impacte dels costos que suposen els endarreriments. Al contrari, l’acceptació d’aquest mecanisme de finançament, si és massiva, ho és per pura necessitat de supervivència.

En qualsevol cas, l’elecció és lliure i cadascú decidirà en funció dels seus valors i circumstàncies personals. Respirem, asserenem els ànims, analitzem la nostra posició particular i optem cadascú pel que millor considerem, sense oblidar el bé comú.

Antoni Torres

President de FEFAC

 

* Tal com informen els advocats de FEFAC, el fet d’acollir-se al Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), a fi i efecte de cobrar les factures pendents de novembre, desembre i maig, suposa una renúncia al cobrament dels interessos, costes judicials i qualsevol despesa de cobrament per la recuperació dels deutes pendents. El fonament legal que ho permet és l’Article 6 del Real Decret-Llei 8/2013, de 28 de juny, que a continuació transcrivim:

“Artículo 6. Efectos del abono de las obligaciones pendientes de pago

El abono a favor del proveedor conlleva la extinción de la deuda contraída por la Comunidad Autónoma o Entidad Local, según corresponda, con el proveedor por el principal, los intereses, costas judiciales y cualesquiera otros gastos accesorios”.

6 Comments
  1. D’acord, però mentre no cobrem podem reclamar el que calgui

  2. El be comú és preservar els nostres drets i fer causa comuna, no signar i judicialitzar els enderriments en un enroc quijotestc. M’ho penso, m’agrada la idea i és lo que m’han ensenyat a casa de ben petit, lluitar per lo que és just. Pero no tinc múscul financer per soportar més enrederiments. Claudico. Pero hauriem d’aprofitar la coyuntura favorable. Tenim una administració en falta, que imcompleix la llei a consciència i nosaltres moltes reclamacions a fer. És també una oportunitat!! Salutacions

  3. Molt agraït a la FEFAC per aquest comunicat, el contingut del qual comparteixo.

  4. Només renúncies als interessos dels tres mesos que es pasen al ICO, no de la resta de mesos que ens han pagat tard, el procés de reclamació segueix avant. això si ara la Generalitat amb aquesta jugada es posa al dia i paga abans de data conveni, per tant ja no generarà mes interessos de demora….. Si segueix pagant.

  5. la meva pregunta es si realment ens pagaran por el Pla de Proveidors 2013 o ens deixaran penxats amb tres meses nov, dic 2012 y maig 2013. Quina garantia hi ha o ens dona el Gobern Central de cobrar-ho????? i exactament quin mes ho cobrarem??? ??? qui sap aixo?????? sis plau

  6. Yo creo que el cobro es casi seguro. En otras comunidades que han hecho este tipo de pago con plan de proveedores y han cobrado.Lo que no precisan con seguridad es la fecha.Se calcula que será entre octubre y noviembre. Veo que hay quien todavia no ha entendido el tema de la renuncia de los intereses..cobrar estos tres meses pendientes supone renunciar a los intereses de esos tres meses solamente!