Inici 9 Empresarials 9 La transferència de tasques entre els professionals de la salut, tendència dels nous sistemes sanitaris

La transferència de tasques entre els professionals de la salut, tendència dels nous sistemes sanitaris

10 des., 2019 | Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Política sanitària, Sanitària

La Comissió Europea ha publicat els informes que tracen el perfil dels sistemes sanitaris en 30 països. Els perfils sanitaris nacionals per país es publiquen juntament amb un informe d’acompanyament, que recull algunes de les tendències més importants de la transformació dels sistemes sanitaris i extreu les conclusions fonamentals dels perfils.

Una d’aquestes tendències és la combinació de competències entre el personal sanitari. En tota la Unió Europea existeixen exemples de la transferència de tasques entre professionals de la salut, especialment pel que fa a la millora del paper dels infermers i dels farmacèutics.

Conclusions principals

Els perfils sanitaris nacionals proporcionen una anàlisi detallada dels sistemes sanitaris, i analitzen la salut de la població i els factors de risc importants, així com l’eficàcia, l’accessibilitat i la resiliència dels sistemes de salut en cada Estat membre de la UE. 

L’informe d’acompanyament presenta algunes de les principals tendències en la transformació dels nostres sistemes sanitaris:

  • La reticència a vacunar-se és una amenaça important per a la salut pública en tota Europa, que pot combatre’s mitjançant la millora de l’alfabetització sanitària, la lluita contra la desinformació i la participació activa dels professionals de la salut.
  • La transformació digital de la promoció de la salut i de la prevenció de malalties pot donar lloc al fet que hi hagi guanyadors i perdedors. Les persones que més es beneficiarien de la sanitat mòbil i d’altres eines digitals similars tal vegada siguin les que tenen menys facilitats d’accés a ella.
  • Les llacunes en l’accessibilitat de l’atenció sanitària continuen sent una realitat a la UE. Tant les necessitats clíniques com les característiques socioeconòmiques dels pacients han de tenir-se en compte a l’hora de mesurar l’accés a l’assistència sanitària i els nombrosos obstacles existents.
  • Les innovacions en la combinació de competències entre el personal sanitari mostren un gran potencial per a augmentar la resiliència dels sistemes de salut. En tota la UE existeixen exemples prometedors de la transferència de tasques entre els professionals de la salut, especialment pel que fa a la millora del paper dels infermers i dels farmacèutics.
  • El cicle de vida dels medicaments mostra un ampli marge per a la cooperació dels Estats membres a l’hora de garantir teràpies segures, eficaces i assequibles, la qual cosa inclou tot, des de la despesa racional fins a una prescripció responsable.

Més informació

Poden consultar-se els 30 perfils sanitaris nacionals, l’informe d’acompanyament i informació addicional de referència.

Font d’informació: Comissió Europea

0 Comments