Procés de vacunació

La vacunació és l’eina i l’esperança principal en la lluita enfront la pandèmia de la covid-19. Tanmateix, durant les primeres setmanes de vacunació, el ritme assolit en molts països no ha estat l’esperat.

Alguns elements que condicionen la rapidesa a l’hora de dur a terme l’administració de les vacunes són la disponibilitat de vacunes, el procés logístic, el nombre de professionals sanitaris i de punts de vacunació disponibles o els requeriments previs a la vacunació.

En països com França, per exemple, la campanya va començar amb una certa lentitud, principalment a causa del procés de verificació i consentiment de cada pacient, molt garantista, previ a les vacunacions. D’altres, en canvi, com Israel, destaquen per la seva rapidesa en l’extensió de la cobertura vacunal, basada en un procés logístic molt ben organitzat i en la innovació en els processos.

La setmana passada la Comissió Europea va demanar als estats membres que accelerin l’administració de vacunes per tal d’assolir el 70% de vacunació de la població adulta durant l’estiu.

Les dades sobre dosis totals administrades i dosis administrades per 100 habitants, per països, a 25 de gener, es detallen en les taules següents:

Paper dels farmacèutics i de les oficines de farmàcia:

En aquests moments, tot i que la participació dels farmacèutics en les campanyes de vacunació contra la covid-19 és encara reduïda, existeixen diferents experiències i posicionaments a nivell internacional.

Al Regne Unit, per exemple, des de l’inici de la campanya, els farmacèutics es van posar a disposició per col·laborar i ampliar així la capacitat de vacunació del país.

En aquest sentit, després de l’anunci fet al Parlament pel primer ministre Boris Johnson, 6 farmàcies van iniciar una prova pilot de vacunació.

Com en d’altres països, existeix un acord perquè més farmàcies participin en les campanyes de vacunació en fases posteriors, quan la vacuna d’Astra Zeneca, que té uns requeriments logístics i de conservació menys estrictes, disposi d’autorització.

Això mateix està previst a França, on els farmacèutics també s’han posat a disposició del Govern amb l’experiència que suposa haver pogut vacunat 1,5 milions de persones en una setmana en la campanya de vacunació antigripal.

En aquest país, a més, determinades farmàcies realitzen el subministrament de les vacunes a les residències, dins de la seva funció habitual de subministrament dels medicaments a aquests centres.

A Irlanda, el govern ha inclòs les farmàcies comunitàries dins del seu Programa de vacunació de la covid-19 i considera els farmacèutics professionals que poden administrar la vacuna. És probable que els farmacèutics participin en la vacunació un cop autoritzada la vacuna d’Astra Zeneca. En la mateixa línia, depenent de l’autorització i disponibilitat d’aquesta vacuna, a Itàlia, la regió del Piemont ha signat un acord amb les organitzacions farmacèutiques per tal que les distribuïdores farmacèutiques i les farmàcies participin, tant en el procés logístic com en l’administració de les vacunes a les farmàcies, en aquest cas sota supervisió d’un metge.

Finalment, en un país amb un model sanitari molt diferent, els Estats Units d’Amèrica, des de fa mesos es va autoritzar els farmacèutics a vacunar contra la covid-19, i es compta amb les farmàcies com a punts de vacunació per estendre la cobertura. Així ho ha confirmat el nou president Joe Biden. En aquest sentit, cadenes de farmàcies d’alguns estats ja han iniciat la vacunació en els seus establiments.

Fer possible la participació de les farmàcies en campanyes de vacunació, a través de la pràctica col·laborativa amb altres recursos i professionals sanitaris, és una proposta que FEFAC porta anys traslladant als responsables sanitaris. El repte de la covid evidencia la necessitat de posar tots els recursos sanitaris disponibles a disposició de la salut de la ciutadania.

Informació elaborada per FEFAC

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank