1. Inici
  2.  | 
  3. General
  4.  | Actualització Recomanació Essencial: antibiòtics en faringoamigdalitis en persones adultes

Actualització Recomanació Essencial: antibiòtics en faringoamigdalitis en persones adultes

30 març, 2022 | General, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Sanitària

Recomanació publicada el 29 de gener de 2016, actualitzada el 21 de març de 2022

El Departament de Salut ha publicat l’actualització sobre antibiòtics en faringoamigdalitis en persones adultes.

En la faringoamigdalitis aguda en persones adultes, no es recomana prescriure antibiòtics sense tenir una confirmació diagnòstica per a l’estreptococ beta-hemolític del grup A mitjançant un test de diagnòstic ràpid.

En les persones adultes, la majoria de les faringoamigdalitis agudes (FAA) són d’origen víric. El tractament antibiòtic està indicat quan el microorganisme implicat és l’estreptococ beta-hemolític del grup A (EBHGA).

Quan hi ha sospita de FAA per EBHGA, s’ha de confirmar el diagnòstic mitjançant un test de diagnòstic ràpid (TDR) abans de prescriure l’antibiòtic. Hi ha escales de predicció clínica basades en els signes i símptomes, com la Centor, que són útils a l’hora de seleccionar els pacients als quals se’ls ha de fer el TDR.

La prescripció de tractament antibiòtic en la FAA, sense confirmació diagnòstica per EBHGA, condueix a una utilització inadequada d’antibiòtics. En conseqüència, augmenta el risc de reaccions adverses, el risc de resistències repercuteix en un augment de la despesa econòmica.

Les dades estimen que un 50% dels tractaments antibiòtics per a la FAA en la població adulta catalana han estat inadequats.

1 Comment
  1. Com pacient afectada de faringoamigdalitis, després de 18 dies de procés, m’han fet ja pendre Azitromicina, amoxi clav 875, i actualment Cefuroxima 500…. i en cap cas m’han fet proves de res, apart de una analítica per descartar mononucleosis… aixi que anem molt bé pel que veig

Submit a Comment