Com queda el protocol Covid-19 a les escoles després dels últims canvis?

La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, va oferir ahir, 13 de gener de 2022, conjuntament amb la responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, una roda de premsa. En aquesta es va valorar la incidència de la pandèmia als centres educatius a l’inici del segon trimestre de curs.

Tal com ha manifestat Patrícia Gomà, “per primer cop s’estan cobrint nomenaments des del primer dia, també en baixes de curta durada”. “Avui s’han obert les borses de substituts per si són necessaris més professionals de cara als propers dies”.

La secretària general d’Educació també ha posat damunt la taula les xifres d’afectació de la pandèmia als centres educatius. “A dia d’avui tenim 46.205 alumnes confinats, és una xifra important tenint en compte que ara no es confinen els grups de convivència estable. Pel que fa als professionals, en tenim 7.183 de confinats”, ha assegurat. “L’escola no deixa de ser un reflex de la comunitat i en aquests moments hi ha unes xifres elevades de contagi”, ha recordat.

Protocol de gestió de casos

La responsable dels programes intersectorials de Salut Pública en la infància i l’adolescència, Laia Asso, ha recordat els punts més rellevants del protocol de gestió de casos i contactes en centres educatius. Aquests es defineixen en funció de l’edat i del grau d’immunització dels alumnes i professionals que hi treballen.

Un protocol que, segons Asso, no era “el que teníem a punt i havíem treballat conjuntament amb Educació, sinó modificat i adaptat en temps rècord a l’aprovat pel Ministeri”. “La nostra proposta era més senzilla, però compartim l’objectiu final de l’aprovat: intentar apostar per la presencialitat total i que la pandèmia afecti el mínim al dia a dia dels infants i adolescents del nostre país”, ha dit.

Pel que fa a la quarantena –de 7 dies- només haurà de fer-la el professorat i l’alumnat no immunitzat que forma part del grup de convivència estable (GCE) dels centres d’educació especial, d’ESO, Batxillerat, FP. En el cas d’Infantil i Primària només s’indicarà quarantena a l’alumnat no immunitzat si es donen 5 o més casos positius en un mateix GCE en un període de set dies (la quarantena serà de set dies a comptar des del dia del darrer cas positiu).

D’altra banda, quan es doni un cas positiu al GCE dels cicles d’infantil i primària es recomana la realització d’un TAR entre els dies 0 i 1 (tot i que també pot allargar-se fins al quart dia), que s’oferirà gratuïtament a tot l’alumnat i professorat del grup. En el cas dels centres d’educació especial, d’ESO, Batxillerat, FP i altres, es continuarà oferint el TAR a les persones immunitzades; a les no immunitzades se’ls indicarà quarantena.

TAR a les farmàcies

El lloc on fer-se el TAR serà la farmàcia, amb excepció d’educació infantil, que es faran als punts que s’indiquin des de l’atenció primària: al CAP o algun punt centralitzat.

Asso ha ressaltat que les autoritzacions per fer TAR a les farmàcies es generen de forma automàtica un cop el cas positiu entra al sistema de salut, en un procés “que necessita el seu temps”. No obstant això, ha apuntat que la realització del TAR es recomana, però no és obligatòria, així com també s’aconsella –però no és obligatori- tenir el resultat negatiu per seguir anant a l’escola. També ha remarcat que les activitats extraescolars es regeixen pel protocol específic d’activitats ludicoeducatives.

La responsable de Salut també ha avançat que a Catalunya, només ahir, es van reportar un total de 21.800 autotests d’antígens positius a través de les farmàcies, una “xifra rècord” que posa en valor la tasca de les farmàcies involucrades en el programa, que estan augmentant, i que “confirma que el circuit, malgrat que s’està millorant, està funcionant“.

Per últim, en matèria de vacunació infantil, ha reiterat que els infants positius poden tenir la pauta completa amb una única dosi de vacuna al cap de quatre setmanes d’infectar-se. En canvi, si han estat positius després de rebre la primera dosi, hauran d’esperar quatre setmanes per rebre’n una segona; en aquest sentit, Asso ha demanat a les famílies que reprogramin, per al cap de quatre setmanes, la cita de vacunació de segona dosi d’aquells infants que s’hagin contagiat ara.

Font d’informació: Departament d’Educació

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank