El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, va comparèixer el 30 d’abril al Departament de Salut per explicar en quin moment es troba el sistema sanitari després de gairebé dos mesos fent front a la pandèmia del SARS-CoV-2.

El director del Servei català de la salut va resumir en quatre, els elements essencials per poder donar resposta a l’epidèmia de forma satisfactòria.

  1. Excel·lent comportament ciutadà per evitar que la corba hagi estat més agressiva.
  2. Els plans de contingència, que han permès que el sistema donés resposta als inconvenients que s’anaven generant.
  3. La innovació tecnològica, que ha provocat una transformació en el sistema d’atenció sanitària. Un canvi que s’ha convertit en un element essencial.
  4. La capacitat de reacció dels professionals sanitaris. Tots ells i també el personal administratiu. Un equip únic amb molta responsabilitat.
  5. Comella ha insistit “ens sentim orgullosos de tots aquests elements centrals, sense els quals no hauria estat possible”.

Centres amb totes les mesures de seguretat i ús racional del sistema

El director del Servei català de la Salut va explicar que encara trigarem molts mesos a poder recuperar la normalitat. “El sistema haurà de treballar de forma més complexa i amb protocols diferents dels que teníem fins ara, hem de ser capaços de prioritzar però donant resposta a tot”. En aquest sentit, Comella va destacar que els centres hauran de garantir la màxima seguretat pels usuaris i la ciutadania haurà de seguir fent com fins ara, un ús racional del sistema.

El director va recalcar que el sistema continua tensat, tot i que amb una tendència a anar baixant. “S’està desinflamant d’una forma lenta” i ha apel·lat a no abaixar la guàrdia. “La política de desconfinament no sabem com acabarà i és probable que hi hagi rebrots. El sistema està emetent a aquestes situacions i s’haurà de seguir la seva evolució”.

El director del Servei Català de la Salut ha insistit a transformar la situació de crisi sanitària excepcional en una oportunitat per accelerar els canvis que ja estaven previstos i, d’aquesta manera, millorar el sistema sanitari. “Esperem que els canvis al sistema sanitari a causa de la pandèmia siguin un llegat de millora”, va concloure Comella.