La micoteràpia es defineix com l´ús de preparats de fongs (bé siguin deshidratats en pols, extractes o purificacions) amb finalitat terapèutica.

L’ús de fongs com remeis curatius era conegut des de l’antiguitat a Occident (Home de Ötzi, fa 5.300 anys), si bé va ser a Orient on la micoteràpia va tenir un gran i documentat desenvolupament.

Els fongs contenen més de 150 compostos bioactius: fenols, esterols, terpenoides, β-glucans, complexes polisacàrid-proteïna, proteïnes, fibra, vitamines del grup B, aminoàcids essencials, seleni, zinc… que els hi confereixen diverses accions terapèutiques.

A continuació detallarem algunes de les espècies més conegudes a Occident amb les seves característiques més rellevants:

Reishi (Ganoderma lucidum): “El fong de la immortalitat”

 • Immunomodulador i coadyuvant en processos oncològics: redueix els efectes secundaris associats als tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.( Jin X et al., 2012)
 • Antiinflamatori: acció antiinflamatòria comparable a la hidrocortisona sense efectes secundaris. (Ko HH. et al.,2008)
 • Acció hipnòtica i sedant: efecte calmant sobre el sistema nerviós (Kenneth J et al., 1992)

Xiitake (Lentinula edodes)

 • Immunomodulador (Del Buono A et al., 2016): efecte immunomodulador en la població limfocitària.
 • Hipolipemiant: és un dels fongs amb una gran activitat en la prevenció de dipòsits de colesterol en les parets vasculars i per tant en la formació de la placa d´ateroma (Fukushima M. et al., 2001).
 • Antimicrobià: prevenció en la formació de la placa dental i la conseqüent càries (Shouji N et al., 2000)

Greixa d’agulles, popularment conegut com “Melena de león” (Hericium erinaceus)

 • Acció sobre el sistema nerviós: estimulació de la renovació tant de les neurones com de la capa de mielina protectora. Potencia el NGF (factor de creixement nerviós) demostrant que en pacients amb demència milloren notablement la seva independència funcional (Kawagishi H. et al., 2008)
 • Acció sobre l´aparell digestiu: Regeneradora de l´epiteli de les mucoses gastrointestinals. Apropiat per combatre desordres intestinals com: cremor d’estomac, gastritis, ulcera gàstrica i duodenal, disbiosi, inflamació crònica de la mucosa gàstrica ( Wang XY et al., 2018)

Bolet de soca zonat, popularment conegut com “Cola de pavo” (Coriolus versicolor )

 • Antiviral: en virus associats a alguns tipus de càncers com el virus de l´herpes-8 (HHV-8), virus de Epstein- Barr (EBV), papil·loma virus (HPV) o el virus de la hepatitis B (VHB)
 • Coadyuvant en tractaments oncològics: degut a la seva capacitat antiproliferativa, antimetastàsica, antiangiogénica i proapoptótica. (Brown DC et al 2012; Hirahara N et al 2013; Wong L.Y., et al 2012).

Maitake (Grifola frondosa)

 • Acció sobre el Síndrome metabòlic: Hiperlipidèmia+ hiperglucèmia+ hipertensió+ obesitat+ resistència a la insulina (Zhuang C. et al)
 • Antitumoral: potent acció anti-metastàsica i efecte inhibidor del creixement tumoral (Kodama N et al., 2010)

Cal destacar el perfil de seguretat de la micoteràpia, ja que els extractes de fongs no interaccionen amb els citocroms hepàtics empleats generalment per al metabolisme d’altres substàncies farmacològiques. Referent a això la Fundació Medina, centre d’excel·lència en investigació de medicaments innovadors, va realitzar un assaig amb els principals extractes d’una empresa espanyola, reconeguda com un referent en la fabricació de productes de micoteràpia, on es conclou que aquests extractes no interaccionen amb el citocrom P450 o altres citocroms hepàtics (CYP3A4, CYP2C6 i CYP2C9), principals implicats en la metabolització de fàrmacs de síntesi.

Victoria Garcia Framis

 • Llicenciada i Doctorada en Ciències Biològiques (UAB). Postgrau en Dietètica i Nutrició (URL). Tècnic Superior en Dietètica, Nutrició i Naturopatia (IFPS. Roger de Llúria)
 • Dietista integrativa a Nexesalut
 • Professora a ISMET

Cursos que imparteix Victoria Garcia a ISMET:

Consulta l’oferta dels cursos d’ISMET del mes de juliol i gaudeix del descompte per a socis de la FEFAC (-10%)

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank