Inici 9 Actualitat 9 La Comissió Europea vol obligar les empreses a pagar als seus proveïdors en 30 dies, anuncia la PMcM

La Comissió Europea vol obligar les empreses a pagar als seus proveïdors en 30 dies, anuncia la PMcM

7 set., 2023 | Actualitat, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Fiscal

Aquesta és una de les mesures que la Comissió Europea remetrà al Parlament per sotmetre-les a aprovació amb l’objectiu de frenar la morositat en les relacions comercials i fomentar així la liquiditat de les empreses

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM) ha tingut accés al document que la Comissió Europea remetrà al Parlament per sotmetre’l a aprovació, en el qual proposa mesures per frenar la morositat en les relacions comercials i fomentar així la liquiditat de les empreses.

Es tracta d’un Reglament que substituirà la Directiva Europea sobre Morositat, per la qual cosa tindrà un caràcter immediat i directament aplicable a cada legislació nacional. La mesura principal consisteix en el fet que les empreses hagin de pagar en un màxim de 30 dies, en lloc dels 60 com estava contemplat fins ara a la Directiva.

El nou Reglament és fruit de la revisió que la Comissió Europea ha fet de la Directiva, un gest que ha estat promogut en gran part per les múltiples reivindicacions de la PMcM. “Estem molt orgullosos d’haver estat un dels grans impulsors de la norma que reduirà els pagaments en el sector privat a tota Europa, beneficiant a les pimes i autònoms, que són els que més pateixen les conseqüències de la morositat”, afirma el president de l’entitat, Antoni Cañete.

En la seva opinió, la morositat en el pagament de factures representa “un problema sistèmic per a l’economia de la UE, afectant empreses de tots els sectors i de tots els estats membres, i de manera desproporcionadament greu a les pimes, que depenen de fluxos de liquiditat regulars i previsibles. Per tot això, l’anunci del Reglament és una notícia de gran rellevància per a l’economia europea en conjunt”.

A principis de juliol, la PMcM, juntament amb PIMEC, van celebrar un acte al Consell Econòmic Social i Europeu, a Brussel·les, en el qual es van reunir amb representants de la Comissió Europea i del Parlament Europeu. Això s’afegeix al fet que durant els últims mesos “hem estat en contacte amb membres de la Comissió Europea aportant documentació i recomanacions per donar forma a aquesta futura norma tan necessària per a les nostres pimes i autònoms”, explica Cañete.

Interessos a càrrec del deutor i mediació, entre les noves mesures

La morositat obstaculitza la competitivitat, augmenta la incertesa i, en el cas de la contractació pública, redueix la participació de les pimes. En qualsevol empresa afectada augmenten les necessitats de capital circulant, incrementen els costos a causa del temps invertit a importunar els deutors i augmenten els costos de finançament. A més, la xacra de la morositat imposa una “pressió desproporcionada a les pimes”, denuncia el president de la PMcM, Antoni Cañete.

“Amb aquesta proposta de la Comissió Europea de substituir la Directiva per un Reglament, les pimes i autònoms estan d’enhorabona, perquè aquest format dona més rapidesa i ofereix eines reals per lluitar contra la morositat”, afegeix. Tant és així que el Reglament farà que el pagament de taxes compensatòries i interessos sigui legalment automàtic en cas de morositat.

A més, el Reglament facilitarà a les empreses fer valer els seus drets reduint la càrrega i facilitant l’accés a una reparació efectiva mitjançant la mediació. “Els litigis resolts mitjançant la mediació suposen costos molt menors que els procediments judicials”, assenyala el president de la PMcM.

En general, el reglament promourà el principi de pensar primer a petita escala: en les pimes i autònoms. En aquest sentit, la Comissió Europea ha assegurat que continuarà millorant els seus processos de millora de la legislació, inclosa la visibilitat de les seves activitats de millora de la legislació relacionades amb les pimes i la competitivitat, per garantir que la legislació i les polítiques de la UE funcionin millor per a les pimes.

0 Comments

Submit a Comment