Inici 9 Actualitat 9 Com afecta la contaminació a la nostra salut cerebral?

Com afecta la contaminació a la nostra salut cerebral?

28 gen., 2020 | Actualitat, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE, Sanitària

La contaminació pot provocar una reducció de la capacitat cognitiva, les habilitats intel·lectuals i la memòria.

Avui ,28 de gener, se celebra el Dia Mundial per la Reducció de les Emissions de CO₂, també anomenat Dia Mundial de l’Acció enfront de l’Escalfament Terrestre. Es tracta d’un dia designat per l’Organització de les Nacions Unides (ONU) amb l’objectiu conscienciar i sensibilitzar sobre els efectes del canvi climàtic i els impactes que aquest ocasiona.

La Societat Espanyola de Neurologia (SEN) ha informat, en aquest dia, sobre els efectes que la contaminació té sobre la salut cerebral i l’impacte que aquesta té en el desenvolupament de malalties neurològiques.

“El fet que la contaminació afecta a la nostra salut en general, és alguna cosa que es coneix àmpliament, no obstant això, els efectes que aquesta té sobre el nostre cervell encara és desconeguda per molts, principalment perquè ha estat només recentment quan s’ha començat a estudiar detalladament la relació entre l’aparició de malalties neurològiques i la contaminació ambiental”, assenyala Pablo Eguia del Riu, vocal de la Societat Espanyola de Neurologia.

“Nous estudis han demostrat que la contaminació pot provocar una reducció en la capacitat cognitiva, en les habilitats intel·lectuals i en la memòria. A més, cada vegada mes estudis suggereixen que els agents contaminants que respirem afecten directament el nostre cervell i podrien influir almenys en part, en l’aparició de malalties neurològiques”, assegura Eguia del Riu.

Han estat diversos els estudis que han trobat una relació clara entre l’exposició a la contaminació de l’aire amb canvis de naturalesa funcional del cervell, i, en concret, apunten al fet que una major concentració de contaminants es relaciona amb una menor maduració funcional de les xarxes cerebrals, bàsica per a l’activitat intel·lectual.

D’altra banda, també han estat diverses les recerques que mostren que una exposició prolongada a la contaminació atmosfèrica està associada amb estrès oxidatiu, neuroinflamació i envelliment prematur del sistema nerviós central.

A tot el món, més de 9 milions de persones moren cada any per causes atribuïbles a la contaminació atmosfèrica. A més, la contaminació causa més de 3 milions de morts prematures, unes 27.000 a Espanya. “Reduir la pol·lució ambiental no sols ajudaria a evitar moltes de les morts que es produeixen cada any, sinó que també podria frenar l’augment de casos de malalties cerebrovasculars i neurodegeneratives”, conclou l’especialista.

0 Comments

Submit a Comment