Barcelona, 14 de novembre de 2018.- La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha analitzat la campanya informativa “La atención sanitaria no es un negocio” iniciada aquesta setmana per la Taula de la Professió Infermera, integrada pel Consell General d’Infermeria (CGE) i el Sindicat d’Infermeria SATSE, en la que realitzen, entre altres afirmacions, que “la farmàcia comunitària és una privatització encoberta de la Sanitat Pública”, que “la farmàcia comunitària no té suport legal” o que “les farmàcies són l’únic monopoli que queda a Espanya”, i en la qual ataquen el model de farmàcia espanyol.

FEFAC considera que la labor conjunta dels diferents professionals sanitaris que conformen el sistema de salut fa que Espanya sigui un dels països d’Europa amb una millor sanitat i eficiència sanitària més alta. Així ho confirma la classificació elaborada pel llibre Mejor gasto para mejores vidas que ha publicat el Banc Iberoamericà de Desenvolupament (BID) i també l’informe anual Bloomberg, que situa al sistema sanitari espanyol com el millor d’Europa.

Coneixements i capacitat de resposta

En aquest sistema sanitari en el qual la tasca dels professionals suma en benefici del pacient, el professional farmacèutic aporta el seu coneixement del medicament, atès que és el professional més format en les seves característiques, ús i correcta administració, així com en els efectes secundaris que aquest produeix en l’organisme. El farmacèutic és qui millor coneix quins efectes provoca el medicament en el cos i com el cos reacciona amb el medicament.

A aquest coneixement expert se suma la capacitat del farmacèutic d’actuar en qualsevol lloc del territori, de forma immediata, sense esperes i sense cost afegit aportant la màxima equitat en l’accés al medicament. El farmacèutic és, en la majoria d’ocasions, el primer o darrer professional sanitari en contacte amb les persones per ajudar-les a resoldre els seus dubtes sobre medicació i ús correcte. En aquest sentit, puntualitzar que Espanya és el tercer país europeu que compta amb un major nombre de farmàcies independentment de les respectives xifres de població de cada estat, després de França i Turquia, segons l’informe “Promovent l’eficiència, millorant vides” de la patronal europea Pharmaceutical Group of the European Union (PGEU).

Els farmacèutics són dels professionals millor valorats en tot el món, segons l’informe elaborat per GkF Verein, una empresa d’estudis de mercat i experiència d’usuaris que cada dos anys realitza un informe a escala mundial, en el qual analitza la confiança que tenen els bancs de ciutadans en aquells qui presten un servei professional. Els farmacèutics estan dins del grup principal (92%), juntament amb els bombers (97%) i el personal d’infermeria (93%).

Així mateix, un sondeig del Ministeri d’Indústria realitzat l’any 2016 posa de manifest que el 80,4% dels ciutadans confien “molt” o “bastant” en el professional de la farmàcia. Set de cada deu enquestats d’edats compreses entre 35 i 49 anys afirma haver entrat alguna vegada a la farmàcia per tal de sol·licitar consell, i el mateix declaren sis de cada deu persones de 50 a 64 anys.

Actitud pròxima i qualitat de l’atenció farmacèutica

Coneixement i capacitat de resposta són valors del professional de la farmàcia que sumen, però l’actitud humana i la qualitat del servei, confirmada pels citats i altres informes, no només suma, sinó que multiplica el valor d’aquest professional. Per aquest motiu, sistemes sanitaris tan diferents com el llatí, a França o Portugal, o l’anglosaxó, amb la campanya impulsada pel National Health System (NHS), ‘Pharmacies first’, volen orientar al pacient a les farmàcies, situen l’oficina de farmàcia com el primer punt d’accés, seguiment i prevenció i control del sistema sanitari, filtrant patologies menors, realitzant seguiment farmacoterapèutic que millori l’adherència al tractament i realitzant cribratges a poblacions diana, a més d’informar i formar al ciutadà en hàbits de vida saludables. Tot això aporta un millor servei de salut a les persones i garanteix la sostenibilitat del sistema sanitari, en afavorir la priorització.

La mateixa Agrupació Farmacèutica Europea, en el seu Annual Report 2017, “Measuring Health outcomes in community pharmacy”, a més de destacar la importància del professional farmacèutic en la dispensació de medicaments i la promoció del seu ús racional, recopila dades sobre la situació de les farmàcies pel que fa als serveis de control i mesura: el 90% de les farmàcies d’Europa controla la pressió arterial i el pes; el 77% mesura la glucosa; el 73% mesura els nivells de colesterol en sang; el 43% dona suport a pacients amb EPOC; el 43% ofereix serveis relacionats amb el control de la diabetis; i el 37% s’encarrega de l’abordatge de la hipertensió. En referència a la vacunació, l’informe assegura que un 40% dels països vacunen contra la grip estacional i el 17% també administra vacunes per altres malalties, com per exemple vacunes per a viatgers, pneumococ o papil·loma. Finalment, destaca que el 70% de les farmàcies europees ofereixen servei de cessació tabàquica i que el 27% realitza intercanvi de xeringues.

Només des del punt de vista corporativista s’entén no voler comptar i menysprear tot aquest valor, tan preuat per altres models sanitaris, en els quals la farmàcia, el farmacèutic i els seus equips desenvolupen la seva labor en benefici de la salut de les persones, integrats i coordinats amb la resta de professionals per aconseguir l’excel·lència. En paraules d’Antonio Torres, president de FEFAC: “Si sistemes sanitaris avançats de tota classe han implicat intensament i progressivament a l’oficina de farmàcia en benefici de la salut de les persones, com a eina de millora de la seva eficàcia, eficiència i sostenibilitat amb la plena satisfacció de l’usuari, haurien d’atendre les autoritats aspiracions exclusivament corporativistes ignorant els millors resultats en salut que aporta el fet de considerar l’oficina de farmàcia com en els sistemes sanitaris més evolucionats? Les farmàcies no pretenen substituir a cap altre professional sinó aportar allò que uns altres no poden, com diu la Mare Teresa de Calculta ‘Si tu fas el que jo no puc i jo faig el que tu no pots, junts podem fer grans coses’”.

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank