Més de 100 professionals han participat en l’elaboració del catàleg
El catàleg comú de proves genètiques, que actualment compta amb vuit grups de malalties, tindrà 12 grups més, durant el 2024, amb posteriors actualitzacions periòdiques. Així es va confirmar a la presentació de la setmana passada, en el Ministeri de Sanitat. Segons César Hernández, director de Cartera Comuna de Serveis del SNS i Farmàcia, aquestes proves són crucials per al diagnòstic, pronòstic, selecció de tractaments i decisions reproductives.
La primera fase del catàleg, aprovada el juny de 2023 pel Consell Interterritorial del SNS, inclou àrees com oncohematología, farmacogenòmica, malalties oftalmològiques i neuromusculars. El pla d’expansió es divideix en trimestres, amb l’addició de grups com a malalties de la pell, malalties respiratòries i anomalies fetals. Aquest esforç forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb una inversió de 50 milions d’euros destinats a l’ampliació del catàleg i millores en la infraestructura i sistemes d’informació.
El 2022, es van distribuir 40 milions d’euros com a part de mesures compensatòries derivades d’un conveni entre l’Administració General de l’Estat i Farmaindustria. A més, s’ha desenvolupat una eina informàtica per fer costat al catàleg, accessible per a la ciutadania, professionals i administracions sanitàries. Es planeja crear un mapa genètic que mostri la distribució dels centres autoritzats a Espanya que facin aquestes proves.
El procés d’elaboració del catàleg va ser multidisciplinari, amb la participació de més de 100 professionals de comunitats autònomes, societats científiques, l’Institut de Salut Carles III i la Xarxa Espanyola d’Avaluació de Tecnologies i Prestacions Sanitàries.
A la clausura, el Secretari d’Estat, Javier Padilla, va destacar la importància d’ampliar la cartera de serveis en el Sistema Nacional de Salut (SNS). Va posar l’accent en l’equitat i el creixement equitatiu del sistema mitjançant un catàleg comú. A més, va esmentar la creació de l’especialitat de Genètica Clínica com un complement essencial per a navegar de manera efectiva en aquest nou territori de la medicina genètica.
Font: Ministerio de Sanidad / Imatge: Freepik
0 Comments