La Comissió Federal de Comerç dels Estats Units, que és l’agència oficial de protecció del consumidor, ha denunciat que la immensa majoria de les indicacions dels productes homeopàtics “no estan basades en mètodes científics moderns i no són acceptades per experts mèdics actuals”.

Per tant, aquest país obliga a aquests preparats a informar els consumidors sobre la manca d’evidències científiques de que el producte funcioni i “que les indicacions es basen únicament en teories de l’homeopatia del S. XVIII que no són acceptades per la majoria dels experts”.

La indústria de l’homeopatia als Estats Units té un pes important, amb unes vendes anuals de 1.200 milions de dòlars, segons la revista Nutrition Business Journal. L’Agència de Medicaments estatunidenca també està revisant la seva política sobre aquests productes, que es fabriquen i distribueixen sense l’examen previ d’aquest organisme.

A Espanya, darrerament, diverses organitzacions farmacèutics s’han pronunciat sobre aquesta teràpia. La Societat Espanyola de Farmàcia Familiar i Comunitària (Sefac) ha fet públic el seu posicionament (+info), per donar suport als farmacèutics que rebutgen l’homeopatia i deixar constància que “no existeixen evidències científiques suficients per demostrar la suposada eficàcia de la medicina homeopàtica, ni s’ha pogut explicar de forma convincent el seu mecanisme d’acció”.

Per la seva part, la Societat Espanyola de Farmàcia Hospitalària (Sefh) ha recordat que “els principis que sostenen l’homeopatia no són científics”. A més, destaca que aquests productes “poden posar en risc la salut dels pacients si rebutgen o retarden tractaments on sí hi ha evidències sòlides”. En la mateixa línia, la Societat Espanyola de Farmacèutics d’Atenció Primària considera que “hauria de retirar-se la denominació ‘medicament’ d’aquests productes”.

Malgrat aquestes opinions, el cert és que el consum d’homeopatia és destacat. A Espanya, el 36% de la població ha consumit aquests tipus de productes en alguna ocasió i el 51% creu en la seva eficàcia, segons un estudi realitzat per Boiron.

Notícies relacionades: