El 90% dels tiquets que es donen als comerços estan elaborats amb paper tèrmic i contenen bisfenol-A (BPA), substància que provoca càncer i infertilitat, segons un estudi internacional liderat per la Universitat de Granada i publicat a la revista Environmental Research.

Aquest disruptor endocrí altera l'equilibri hormonal en les persones exposades i condueix a malalties de caràcter hormonal com a malformacions genitourinàries, infertilitat, obesitat i càncer en òrgans dependents de les hormones com el de mama.

Els investigadors adverteixen que no s'han de barrejar els tiquets amb el menjar, jugar amb ells, ni arrugar-los per tirar-los, escriure o guardar-los al cotxe, moneder o bossa de la compra, ja que el 90% dels tiquets, aquells en els quals s'esborra la tina amb el pas del temps, estarien elaborats amb el denominat "paper tèrmic", que conté bisfenol-A (BPA).

La indústria busca actualment alternatives per a la substitució progressiva del BPA de moltes de les seves aplicacions, com és el cas del paper tèrmic emprat en els tiquets. Una d'aquestes opcions sembla ser l'ús de bisfenol-S (BPS), com s'ha fet a França. Lamentablement, expliquen els autors de l'estudi, aquest també és un disruptor endocrí, amb una major persistència mediambiental i, per tant, tampoc seria una opció vàlida.

Més vigilància
Els investigadors reivindiquen que les mesures reguladores s'estableixen a posteriori, quan l'exposició humana ja és evident, i que no s'està vetllant per la protecció de centenars de milers de persones que treballen en comerços, en contacte cada dia amb els tiquets de caixa.

També recomanen a la població seguir els consells citats, per tal de manipular els tiquets el mínim possible, fins que els comerços es donin per assabentats i des del Govern es prenguin les mesures adients davant d'aquest problema de salut pública. "Hem de rebutjar els rebuts de paper tèrmic i exigir que la substitució del BPA promesa a España per a l'any 2020 no es faci substituint-lo per paper tèrmic amb BPS", asseguren els investigadors.

No has rebut aquesta notícia per e-mail? Subscriu-te al a newsletter diària de FEFAC

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank