El 70% de les empreses confirma terminis de pagaments més llargs en el sector privat i el 28% en el sector públic, segons la PMcM

La Plataforma Multisectorial contra la Morositat (PMcM), després de realitzar una enquesta sobre el covid-19 en matèria de pagaments a proveïdors, ha alertat de la “dramàtica i preocupant situació que viuen els autònoms, micropymes i pimes“. Per la seva clara falta de liquiditat, ara, per primera vegada, són ells els que més triguen a pagar als proveïdors, ha denunciat el president de la PMcM, Antoni Cañete.

Històricament i fins a l’inici de la pandèmia, els autònoms, micropymes i pimes han estat els que sempre han patit més els impagaments per part dels seus proveïdors, sobretot de grans companyies i de les Administracions Públiques. La crisi del coronavirus “està minvant la seva liquiditat –que ja abans estava afectada precisament per la morositat dels seus clients– fins a tal punt que comencen a no poder pagar en termini als seus clients; la cadena de pagaments està més fracturada que mai”, ha denunciatCañete. Així ho han constatat el 74% dels més de 700 participants entrevistats.

La PMcM exigeix al Govern que reaccioni de manera immediata

Aquesta nova realitat derivarà d’aquí a uns mesos en “una situació d’impagaments sense precedents a Espanya, sent ja des de fa anys el país europeu amb els terminis de pagament més llargs”, ha apuntat Cañete.

En les últimes setmanes, la PMcM ha presentat multitud de propostes:

  • que el Govern retorni els IVAs pendents de compensar
  • que es creï una línia ICO per a pagar factures pendents a interès zero
  • que s’alliberin part dels 12.000 milions d’euros de romanent que tenen els Ajuntaments retinguts en els comptes perquè paguin als seus proveïdors
  • que mitjançant un Reial decret llei s’obligui a les Administracions Públiques i a les grans companyies amb balanços sanejats i capacitat de finançament a liquidar urgentment els pagaments pendents a proveïdors (15.000 milions d’euros en el cas de les AA.PP. i 122.000 milions en el de les companyies del Mercat Continu)
  • que s’agilitin els tràmits burocràtics i hi hagi un criteri consensuat únic que permeti a pimes i autònoms facturar els contractes públics paralitzats per la crisi sanitària del coronavirus
  • que la AA.PP asseguri l’eficient repartiment dels lots en les licitacions de manera que les pimes millorin el seu accés a la contractació pública i puguin beneficiar-se del previsible augment de despesa en inversió pública que el Govern farà per a afrontar la crisi del coronavirus.

Si el Govern posés en marxa aquestes mesures es crearia “una autèntica cadena de pagaments”, segons Cañete qui recorda que el 72% de les empreses considera que davant la crisi del covid-19, hagués estat útil el funcionament d’un Règim Sancionador que multés a les empreses moroses.

Falta d’activitat i liquiditat, les majors preocupacions a curt termini

D’acord amb els resultats obtinguts en l’enquesta, allò que més preocupa a curt termini és la falta d’activitat (82%), falta de liquiditat (61%), manteniment de la plantilla (42%), complicacions burocràtiques (15%) i falta de subministraments (9%), entre altres (11%).

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
Amb la col·laboració de
CaixaBank