“La farmàcia de quan era jove a la farmàcia actual ha canviat molt, sobretot pel que fa a la tecnologia, que comporta més facilitat per resoldre problemes darrere del taulell”

Antonio Miralles va ser el primer farmacèutic de Platja d’Aro, S’Agaró. Va participar en el procés de creació de l’Associació Gironina d’Empresaris Farmacèutics (AGFE) i va formar part de la comissió gestora que va crear la FEFAC, juntament amb els farmacèutics Francesc de P. Massana (Barcelona), Josep Esteve (Lleida) i Andreu Suriol (Tarragona).

Quants anys fa que és farmacèutic?
He treballat 45 anys a la meva farmàcia a Platja d’Aro, S’Agaró i dos anys a la farmàcia del meu oncle, a Vilafranca del Penedès. En total, he estat 47 anys darrere del taulell. Tinc el títol al primer farmacèutic de l’Ajuntament de Platja d’Aro, S’Agaró, en ser la meva farmàcia, la primera a instal·lar-se allà. En aquells anys hi havia 428 habitants fixes, i a Castell d’Aro, el poblet del costat, hi havia un miler. En total, quan vaig obrir la meva farmàcia, donava servei a prop de 1.500 habitants.

Per què va decidir ser farmacèutic?
Des de ben petit he viscut de prop l’ambient sanitari. El meu pare era metge i el meu avi farmacèutic. Recordo que quan era petit, el meu avi em deixava estar amb ell a la farmàcia. M’agradava obrir els calaixos i posar els medicaments. El meu oncle també era farmacèutic i vaig estar treballant amb ell, netejant morters, ajudant a fer fórmules magistrals i col·locant les comandes. Sempre he respirat un ambient sanitari i de farmàcia.

Va formar part del procés de creació de les associacions empresarials, concretament la de Girona.
En els aspectes pràctics de l’exercici professional es posà en evidència la necessitat d’una associació de titulars propietaris d’oficina de farmàcia, una associació patronal amb personalitat jurídica per negociar el conveni laboral, ja que el col·legi de farmacèutics, en ser un organisme corporatiu, no ho podia fer. Aleshores jo formava part de la junta del col·legi de farmacèutics de Girona, i vaig formar part del procés de creació de les associacions provincials amb Francesc Borrell, aleshores president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona. Francesc Borrell va prendre la iniciativa, enviant una circular als farmacèutics que deia: “Fins ara, els nostres problemes empresarials els va resolent el col·legi. Com que no és una funció específicament seva, se’n surt com pot. És per això que patim de la manca d’una entitat que ens representi i que ens ajudi en els diferents afers empresarials, tal com el col·legi es desenvolupa en la part professional”. Primer es va crear l’associació de Barcelona, i l’any 1981 la de Girona, que vaig presidir.

Posteriorment, com a president de l’AGFE, va formar part de la comissió gestora que va crear la FEFAC l’any 1990. Quina fita destacaria?
Vam aprovar la proposta de la junta de federar-nos a la Federación Empresarial de Farmacéuticos Españoles (FEFE) i vam treballar de manera important fins a aconseguir ser membres de ple dret de CEOE i Cepyme. Una de les fites que destacaria, per ser un fet important que vam organitzar, va ser l’any 1991, el primer Congreso Empresarial de Oficinas de Farmacia, a Lloret de Mar, amb conclusions molt profitoses per al nostre sector. L’afiliació a les associacions era, igual que ara, voluntària, i en aquells moments crèiem que era molt important associar-se, principalment pel tema del conveni laboral.

Per què creu que els farmacèutics han d’estar afiliats avui?
La FEFAC representa els interessos dels titulars d’oficina de farmàcia en el vessant empresarial. Ofereix assessorament i tot allò que fa referència a millorar la gestió de l’oficina de farmàcia. Era important estar associats quan la vam crear, pel tema del conveni laboral, i ho és encara més actualment, per què els problemes laborals a les farmàcies s’han multiplicat amb el temps. Pertànyer a la FEFAC comporta estar protegit i assessorat legalment, a més de poder contactar amb algú que t’ajuda quan has de resoldre qualsevol problema relacionat amb la farmàcia.

La farmàcia ha canviat molt, veritat?
La farmàcia de quan era jove a la farmàcia actual ha canviat molt, sobretot pel que fa a la tecnologia, que comporta més facilitat per resoldre problemes darrere del taulell. Aprofitar la tecnologia ajuda moltíssim. També parlar idiomes. Parlo francès, anglès i alemany i això sempre m’ha ajudat molt a la farmàcia, especialment per donar resposta a les necessitats dels pacients. Quan algun turista, especialment alemany, tenia necessitat de qüestions farmacèutiques, li recomanaven la meva farmàcia i venien inclús de pobles del costat per què atenguéssim le seves qüestions de salut.

L’any 2004 va vendre la farmàcia i la FEFAC li va fer un homenatge.
Va ser un acte molt maco, agradable i emotiu, de veritable companyonia, promogut pel company i gran amic Xavier Tarradas, que també va ser president de la FEFAC posteriorment. Estaré sempre molt agraït per aquest acte de celebració, pel gran nombre de persones que em van acompanyar en aquell moment. Va ser inoblidable.

REVISTA FEFAC 30 ANYS 1990 – 2020

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank