Durant tres anys m’he dedicat a contar la primera part de la meva vida, qui eren els meus avantpassats, l’entorn familiar i el de la meva infància en el llibre ‘Apa adéu, Andreu’. Posteriorment, he recollit en un volum titulat ‘Futeses’ els versos que el meu avi farmacèutic va escriure al llarg de la seva vida sobre el dia a dia de l’actualitat.

Andreu Suriol ha estat fundador i president de la FEFAC, president del COF de Tarragona i també de la Cambra de Comerç de Tarragona, càrrecs que va compaginar amb la seva tasca de farmacèutic a l’Arboç. Recentment ha publicat un llibre de memòries i ha editat un compendi dels versos que el seu avi farmacèutic va escriure al llarg de la seva vida.

Vostè va participar en la fundació de l’AFET i posteriorment de la FEFAC. Com ho recorda?
Vaig ser fundador de l’Associació de Farmacèutics Empresaris de Tarragona (AFET) l’any 1987. Amb la resta d’associacions, l’any 1990, vam decidir crear una federació per negociar els convenis laborals. La federació la vam fundar Francesc de P. Massana, de Barcelona; Antoni Miralles, de Girona; Josep Esteve, de LLeida; i jo, com a president de l’associació de Tarragona. Vam acordar que la presidència seria rotatòria cada dos anys. Els dos primers anys Francesc de P. Massana va ocupar la presidència i l’any 1992, Girona i Lleida van passar, i em va tocar a mi. Durant els meus dos anys de presidència vaig treballar intensament per donar-nos de baixa de les Cambres de Comerç, que en aquella època tenien un cost, i perquè crèiem que amb l’empresarial i el col·legi els farmacèutics estaven suficientement representats. En aquells moments hi havia 13 cambres a Catalunya i el recurs s’havia de presentar a cadascuna d’elles. Vam entregar més de 600 recursos, que posteriorment es van denegar, i durant aquell periple vaig haver de deixar la presidència per motius de salut.

Ha estat també president del Col·legi de Farmacèutics de Tarragona.
Vaig ser president del COFT durant vuit anys i posteriorment també president de la Cambra de Comerç de Tarragona. Primer vaig ocupar la vicepresidència, i quan el president de la Cambra de Comerç va deixar el seu càrrec per passar al món de la política, vaig assumir la presidència durant tres anys, tot i que inicialment la idea era ocupar-la només durant sis mesos. Després em vaig presentar com a candidat a la llista de Junts per Catalunya i vaig deixar la presidència de la Cambra de Comerç.

“Sóc farmacèutic com el meu pare i el meu avi. I com ara els meus dos fills, la quarta generació”

A aquesta trajectòria professional cal sumar la seva tasca com a farmacèutic a l’Arboç…
Sóc farmacèutic com el meu pare i el meu avi. I com ara els meus dos fills, la quarta generació. El meu avi, quan li va passar la farmàcia al meu pare a l’Arboç, va comprar una farmàcia a Sants, al Carrer Badal. El meu avi feia una pomada per a les cremades extraordinària a base de naps que semblava més una recepta de cuina, i jo l’havia vist fer de petit. La gent de Sants, quan es cremava, anaven a la farmàcia a buscar la pomada. Després, quan es va vendre la farmàcia i se’n va anar a Sant Gervasi, els clients de Sants anaven a buscar-la a Sant Gervasi. Han canviat molt les coses. A la farmàcia a l’Arboç, on va exercir el meu pare i després jo, no vam deixar mai de fer fòrmules magistrals. El meu pare va exercir com a inspector farmacèutic municipal i la seva principal tasca era el control de les aigües de consum de l’Arboç. Recordo que un estiu es van registrar 150 casos de tifus, però afortunadament no va morir ningú. El metge va estar malalt i era molt difícil trobar cloromicetina per fer xarops per la febre. Va ser un malson. El meu pare va morir l’any 1980. Aquell any vaig estudiar òptica i vaig començar a oferir aquest servei a la farmàcia. Els meus dos fills també han estudiat òptica i ofereixen aquest servei també actualment.

Recentment ha publicat unes memòries que parlen de la seva família. Com ha estat aquesta tasca?
Durant tres anys m’he dedicat a contar la primera part de la meva vida, qui eren els meus avantpassats, l’entorn familiar i el de la meva infància en el llibre ‘Apa adéu, Andreu’. Posteriorment, he recollit en un volum titulat ‘Futeses’ els versos que el meu avi farmacèutic va escriure al llarg de la seva vida sobre el dia a dia de l’actualitat.

“He recollit en un volum titulat ‘Futeses’ els versos que el meu avi farmacèutic va escriure al llarg de la seva vida sobre el dia a dia de l’actualitat”

Què més recorda dels anys de la FEFAC?
Vam donar les primeres passes per formar part de la Federación Empresarial de Farmacéuticos Españoles (FEFE) i vam tenir les primeres reunions amb ells. Recordo que en aquella època a Saragossa no tenien empresarial i vam preguntar-li a Joaquín García Vela, president de SAFA, afiliat a la FEFE a títol personal, quin farmacèutic de la seva coneixença podria encapçalar aquesta nova empresarial. Vam fer una tasca autonòmica molt important. Francesc de P. Massana i jo viatjàvem molt i assistíem a congressos que s’organitzaven a ciutats com Barcelona, Madrid o Sevilla. Francesc de P. Massana era molt bona persona i el recordo amb molt d’afecte, igual que a la resta de companys d’aquella època com les farmacèutiques Rosa Mª Ciutat o Mª Teresa García Manzanares, o el company Ramon Robusté, i molts altres. També guardo un gran record de l’Enrique Medrano, amb qui mantenia una molt bona relació i em donava sempre molt bons consells, per la seva formació farmacèutica i empresarial, ja que era farmacèutic i economista. Enrique Medrano era un gran professional que va albirar la importància que en el futur tindria la gestió de la farmàcia com a empresa. Va aconseguir que conceptes comercials que eren tabús en qualsevol revista del sector poguessin començar a ser tractats a la premsa professional.

REVISTA FEFAC 30 ANYS 1990 – 2020

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank