Televisió de Girona va emetre el 7 de novembre una entrevista a Antoni Torres, president de la FEFAC.
El president de l’empresarial explica a TV de Girona l’evolució de la Covid-19 a les farmàcies, un establiment sanitari en el qual encara és obligatori portar la mascareta. Torres fa balanç dels mesos més durs de pandèmia. “Els farmacèutics van donar resposta autònomament des del primer dia”. Segons el president de la FEFAC, l’actuació dels professionals sanitaris de les farmàcies ha estat “espectacular” durant tota la crisi sanitària i encara ho continua sent.
Torres va citar l‘enquesta realitzada per la FEFAC que conclou que les farmàcies van atendre al 80% de persones amb símptomes de la Covid-19 que no havien pogut accedir al sistema de salut durant la pandèmia.
A l’entrevista a TV de Girona, també va fer menció a l’enquesta feta pel Servei Català de la Salut que es va dur a terme per conèixer la valoració dels serveis d’atenció primària de la Covid-19 per part de la ciutadania de Catalunya. La pregunta més ben valorada és la P8 (Com valoreu la col·laboració entre l’atenció primària i les farmàcies per a la realització dels tests de detecció de la COVID-19?) amb un 85,4% de respostes positives. S’ha comptat amb la participació de 2.006 persones procedents del Registre Central de Població del Servei Català de la Salut, i el treball de camp s’ha dut a terme durant el mes de juliol del 2022.
Problemes amb la distribució de medicaments
També va parlar dels problemes de distribució de medicaments. La qüestió, segons Torres, és que els principis actius es produeixen a la Xina, a l’Índia i països del sud est asiàtic, perquè els costos són més baixos. “No ens hem d’alarmar”, assegura el farmacèutic, perquè sempre trobem alternatives a les presentacions del medicament o s’importa medicació a través del servei de medicació estrangera.
Finalment, també va recordar els riscos de l’automedicació i la importància de reciclar els medicaments, recordant que el farmacèutic és el professional de la salut indicat per donar consell i realitzar recomanacions pel que fa als tractaments.
Com a apunt, ha recordat que no es pot prendre iode de forma preventiva per por a una crisi nuclear, en el marc de la guerra d’Ucraïna. Només s’hauria de prendre si ho indiquen les autoritats sanitàries i sis hores abans. Són comprimits específics, no serveix prendre suplements de iode en grans quantitats.