Les campanyes de vacunació front la covid-19 als diferents estats del món es troben condicionades per factors com la disponibilitat i la impredictibilitat de l’arribada de les vacunes autoritzades, les necessitats de conservació de les pròpies vacunes, els seus requeriments quant a nombre de dosis reconstituïdes per vial i nombre de vials per safates, les limitacions en el transport…

Tot això obliga a les administracions responsables a adaptar i redissenyar les programacions de la campanya, sovint amb una freqüència setmanal.

A l’Estat espanyol, des del 9 de febrer s’aplica una actualització de l’estratègia inicial de vacunació condicionada per la disponibilitat immediata de vacunes d’AstraZeneca. Aquí podeu consultar aquest document d’actualització de l’Estratègia de vacunació, que estableix els grups de població a vacunar amb cada tipus de vacunes, l’eficàcia de les diferents vacunes i les recomanacions sobre diferents aspectes de la vacunació.

Aquest document revisa els grups a vacunar en funció dels principis de necessitat, equitat i reciprocitat i estableix les vacunes a utilitzar, en funció de la disponibilitat actual, per a cadascun dels grups prioritzats.

Com bé sabeu, el personal sanitari de les oficines de farmàcia de fins a 55 anys ha estat inclòs dins del grup de persones que s’estan vacunant amb la vacuna d’AstraZeneca (grup 3B de la darrera actualització de l’estratègia de vacunació). Aquesta estratègia estableix també altres col·lectius professionals a vacunar amb la vacuna d’AstraZeneca (docents, forces i cossos de seguretat…).

Cal tenir en compte que el personal de les oficines de farmàcia inclòs en aquest grup és únicament el personal sanitari (farmacèutics, tècnics i auxiliars de farmàcia).

A l’inici d’aquest procés, des de la FEFAC vàrem comunicar a tots els nostres socis la necessitat d’actualitzar les dades del SIFARE relatives a l’equip de personal sanitari de les farmàcies per tal que tots ells poguessin ser inclosos en les convocatòries de vacunació.

Aquí podeu trobar tota la informació del CatSalut en relació amb la convocatòria de vacunació.

Tanmateix, el CatSalut ha posat en marxa un servei de cita prèvia per poder accedir a la vacunació per part dels professionals dels grups prioritzats, inclòs el personal sanitari de les oficines de farmàcia. Tots els professionals han de rebre un SMS de cita per poder accedir a la vacunació.

Cal dir que aquest procés de vacunació del grup en el qual es troba inclòs el personal sanitari de les farmàcies està actiu i continuarà en les properes setmanes. La citació es porta a terme de forma gradual durant la campanya.

Pel que fa al personal sanitari de les oficines de farmàcia de més de 55 anys, des de la FEFAC i en coordinació amb la resta d’institucions representatives de la farmàcia, creiem que, per les seves característiques d’edat i exposició, és imprescindible donar una resposta ràpida a les seves necessitats de vacunació.

Per a aquest grup de persones, actualment existeixen possibilitats: l’ampliació dels estudis que evidenciïn eficàcia en persones més grans de 55 anys de la vacuna d’AstraZeneca, la finalització del procés de vacunació dels grups que s’estan vacunant actualment amb vacunes d’ARNm (Pfizer/BioNTech i Moderna) i/o l’autorització de noves vacunes que es preveu per al proper mes de març.

Cal dir també que des de FEFAC seguim oferint a les administracions la col·laboració de les oficines de farmàcia i dels farmacèutics i farmacèutiques comunitàries com a agents de salut de proximitat, presents en tot el territori, que podrien desenvolupar un paper essencial en matèria de prevenció de la covid-19 amb els instruments disponibles hores d’ara, tal com s’està duent a terme en altres països del nostre entorn.

En aquest sentit, des de la FEFAC anem realitzant un seguiment continu de l’estratègia de vacunació d’altres països del món que compten amb l’oficina de farmàcia com a punts de vacunació.

Informació elaborada per FEFAC

Ubicació

C/ Casanova, 84-86 Entr. 1ªC
08011 Barcelona

Telèfon

Tel. 93 323 24 22

Contacte

Empresarials que formen part de FEFAC

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFB - Associació de Farmàcies de Barcelona

AFET - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFET - Associació de Farmacèutics amb Oficina de Farmàcia a Tarragona

A.G.F.E Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

A.G.F.E - Associació Gironina Farmacèutica Empresarial

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

AFELL - Associació de Farmacèutics Empresaris de Lleida

Col·laborem amb
Frena el sol, frena el lupus
La farmàcia, el cor del barri
Amb la col·laboració de
CaixaBank