El 2030 tots els envasos de plàstic a Europa hauran de ser reutilitzables o reciclables.

Europa genera cada any 25,8 milions de tones de residus de plàstic i només un 30% del total es recicla. Així ho van afirmar els experts en el marc del ‘PIMEC Fòrum: la desplastificació de la indústria’, celebrat ahir.

50.000 empreses del sector del plàstic són pimes

La majoria de les 50.000 empreses del sector de la transformació del plàstic de la Unió Europea són pimes. L’efecte de la nova regulació en aquestes dependrà de si estan basades en plàstics d’un sol ús. També de la seva capacitat per fabricar amb materials alternatius.

D’aquí a 2030 els envasos han de ser reciclabes

El president de PIMEC, Josep González, va recordar que d’aquí al 2030 tots els envasos de plàstic introduïts en el mercat de la UE han de ser reutilitzables o reciclables.

A partir de 2021 no es podran comercialitzar bastonets

A partir de 2021 no es podran comercialitzar bastonets, coberts, plats, palletes, remenadors de begudes, recipients per aliments i begudes de poliestirè expandit, etc. A més, González va posat de manifest que, a partir de 2025, les ampolles de PET hauran de tenir almenys un 25% de plàstic reciclat.

González ha destacat que el 85% de la brossa marina és residu de plàstic, un 50% del qual és plàstics d’un sol ús. “A nivell empresarial cal reaccionar per millorar el nostre medi ambient i combatre les conseqüències del canvi climàtic”, va afegir.

Sensibilització de la ciutadania

El conseller de Territori i Sostenibilitat , Damià Calvet, ha dit que “cal seguir treballant en la sensibilització perquè la ciutadania s’impliqui en la gestió dels residus”.

Cada any arriben al mar 12 milions de tones de plàstic

L’experta en biodiversitat marina, Patricia Martí, ha contextualitzat la contaminació global. Així, “cada any arriben al mar més de 12 milions de tones de plàstic”, ha dit.

Fomentar el reciclatge

El director de l’Agència de Residus de Catalunya, Carles Tost, va explicar què està fent l’Administració Pública al respecte. “Treballem conjuntament amb les institucions i els agents socials per fomentar el reciclatge i donar valor als productes reciclats”, entre altres qüestions.

Economia circular en el sector dels plàstics

Sobre l’economia circular en el sector dels plàstics, el membre de la Comissió de Sostenibilitat de PIMEC, Carlos León, va alertar que al món cada minut consumim un milió d’ampolles de plàstic i 10 milions de bosses. “Quelcom insostenible pel nostre medi natural i fet pel qual hem de buscar alternatives més sostenibles”, va concretar.

Normativa europea vigent

D’altra banda, l’advocada ambientalista, Judit Ligüerre, va parlar sobre la normativa europea vigent. “Estableix un règim jurídic específic amb normes concretes per reduir els efectes negatius dels residus de plàstic que cada estat membre ha d’aplicar”,va dir.