Inici 9 Actualitat 9 Els fàrmacs amb problemes de subministrament cauen un 7% en el segon semestre de 2023

Els fàrmacs amb problemes de subministrament cauen un 7% en el segon semestre de 2023

21 març, 2024 | Actualitat, Empresarials, FEFAC, AFB, AFET, AFELL, AGFE

Segons l’Informe sobre Problemes de Subministrament de la AEMPS, aquestes presentacions baixen per primera vegada des de l’any 2020

L’Informe sobre Problemes de Subministrament de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) corresponent al segon semestre de 2023 revela un descens del 7% en les presentacions de medicaments amb problemes de desabastiment, la qual cosa marca la primera disminució des de l’any 2020. Aquesta tendència es reflecteix també en una reducció significativa del 27% en les faltes de major impacte assistencial, aquelles que generen trastorns significatius per als pacients i requereixen intervenció del prescriptor o de l’AEMPS.

Les principals causes d’aquests problemes de desabastiment durant aquest període són els problemes de capacitat de les plantes de fabricació, que representen el 36,4% de les notificacions, seguits de l’augment de la demanda amb un 23,6%.

És rellevant destacar que el 94% de les notificacions provenen dels titulars d’autorització de comercialització (TAC), mentre que només el 0,5% de les notificacions prové del sistema CISMED del Consell General de Col·legis Farmacèutics (CGCOF), amb la majoria d’aquestes notificacions sense impacte directe en els pacients i només un 0,17% amb un impacte menor que pot ser gestionat pel farmacèutic.

Intervenció de l’AEMPS

Per a abordar aquests problemes de subministrament, l’AEMPS ha intensificat les seves accions. Per exemple, col·laborant estretament amb agències europees com l’Agència Europea de Medicaments (EMA) i l’Autoritat Europea de Preparació i Resposta davant Emergències Sanitàries de la CE (HERA). S’han dut a terme estimacions i modelatges de la demanda previsible, s’ha contactat amb els TAC per a notificar els seus plans de producció i s’ha instat els laboratoris a augmentar la producció quan s’ha identificat un risc de falta de disponibilitat de medicaments.

A més, l’AEMPS ha pres mesures com la limitació d’exportacions a altres països amb la finalitat d’assegurar que els medicaments amb problemes de subministrament es destinin prioritàriament al mercat espanyol. Així mateix, s’ha treballat en l’ampliació del Llistat de Medicaments Estratègics, sol·licitant als titulars d’aquests medicaments plans de prevenció de problemes de subministrament i assegurant una cadena de subministrament més resilient.

En resum, l’AEMPS ha desplegat una sèrie d’accions coordinades i preventives durant el segon semestre de 2023 per a evitar interrupcions en el tractament dels pacients, contribuint així a mantenir la continuïtat en l’atenció sanitària.

Font: AEMPS / Foto: Freepik

0 Comments

Submit a Comment